Letos naročili za pol milijarde dolarjev vozil humvee

by Urednik

SLOVENIJA IN BIH MED KUPCI TERENSKIH VOZIL HUMVEE TER NJIHOVIH REZERVNIH DELOV

Za obstoječe AM Generalovo izredno mobilno večnamensko kolesno vozilo humvee (HMMWV), pa tudi za rezervne dele, še vedno obstaja (veliko) zanimanje v različnih delih sveta, ugotavlja najnovejši pregled proizvajalca in navaja, da bodo v naslednjih petih letih naročila za ta vozila in rezervne dele zanje dosegla vrednost 2,2 milijardi dolarjev.

Trenutno imajo naročila za lahka oklepna vozila humvee iz Afganistana, Iraka, Ukrajine, Jordanije, Slovenije, Bahrajna, Kolumbije, Bosne in Hercegovine ter Kenije v skupni vrednosti 550 milijonov dolarjev. Naročena nova vozila bodo v konfiguraciji zaščitenih oboroženih vozil, vozil za transport tovora in ambulantnih vozil. V petletnem obdobju naj bi izdelali kar 11.560 novih HMMWV.

Obseg naročil potrjuje, da  zanimanje za to trdoživo, robustno, okretno ter cenovno dostopno terensko vozilo  še vedno obstaja. Doslej so izdelali že nad četrt milijona HMMWV-jev, ki jih uporabljajo v 60 državah po vsem svetu. Vzrok za tako razširjenost in uspešnost vozila je tudi v prilagodljivosti vozila – platform za najrazličnejše namene. AM General pa humveeje še vedno posodablja in izpopolnjuje, najuspešnejša pa ja ambulantna različica, ki so jo razvili z Nacionalno gardo v okviru programa javno-zasebnega partnerstva.

Proizvajalec AM General pa je na nedavni orožarski razstavi DSEI v Londonu predstavil tudi zasnovo večnamenskega tovornjaka (MPT). Gre za platform, ki jo je mogoče nadgraditi z različnimi moduli, oborožitvenimi sistemi ter notranjimi komponentami. Ob tem pa proizvajalec še naprej trži tudi revolucionarni sistem HMMWV/hawkeye, ki vključuje havbico 105 mm na posodobljeni različici HMMWV.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Photos

 

Povezani članki