Libanonska vojska bo dobila več kot 200 francoskih oklepnikov

by Urednik

LIBANON DO NOVIH FRANCOSKIH OKLEPNIKOV, HAVBIC, LETAL, PLOVIL S SAVDSKO POMOČJO

Libanonska vojska bo za nadgradnjo svojih zmogljivosti dobila 200 francoskih oklepnih vozil sherpa light 4×4 in VAB MK3 6×6 v okviru 3 milijarde dolarjev vredne vojaške pomoči  s strani Saudove Arabije.

Pogodba za dobavo je bila podpisana v začetku februarja 2016 s proizvajalcem Volvo-Renault Trucks, ki je sporočil medijem, da bodo Liabanoski vojski dobavili oklepna taktična vozila sherpa light 4×4 in oklepna pehotna vozila VAB MK3 6×6. Pogodba je bila podpisana v Washingtonu, kjer se je na obisku mudil poveljnik Libanonske vojske Jean Kahwagi.

V decembru 2013 je Savdska Arabija napovedala, da bo plačala za 3 milijarde USD francoske vojaške opreme v okviru vojaške pomoči Libanonski vojski, znamenom da bo ta lahko bolje branila meje svoje države s Sirijo in ohranjala notranjo stabilnost. Dogovor med Riadom in Parizom je bil podpisan novembra 2014 po mesecih pogajanj o vrsti orožja in opreme, ki naj bi jo prejela Libanonska vojska.

Odločili so se da Libanonu dobavijo 100 oklepnih vozil sherpa light 4×4 in 100 VAB MK3 6×6, ob tem pa tudi še 24 samovoznih havbic caesar 155 mm, 7 helikopterjev H215M cougar, 3 hitre bojne čolne CMN combattante FS 56 in 6 lahkih oklepnih vozil VBL oboroženih z raketnim sistemom mistral (zemlja-zrak), medtem ko so 48 prenosnih protioklepnih raketnih sistemom milan že prejeli aprila 2015.

Pripravil: A. Knific, foto: Renault Trucks, Military Photos

Povezani članki