Litovska vojska kupila 168 oklepnih vozil M577 iz Nemčije

by Urednik

LITVA POVEČUJE ŠTEVILO RABLJENIH NEMŠKIH GOSENIČNIH OKLEPNIH VOZIL

Kopenske enote Litovske vojske bodo bogatejše za 168 nadgrajenih in dobro opremljenih oklepnih goseničarjev M577, ki jih bodo za 1,6 milijona evrov kupili od Nemške vojske. Pogodbo o nakupu/prodaji so podpisali predstavniki litovskega in nemškega obrambnega ministrstva v Vilni v sredo, 30. novembra 2016.

Litovska vojska bo 168 oklepnih goseničnih vozil M577 dobila v več pošiljkah v letih 2017 in 2018. Pogodba vključuje tudi rezervne dele, orodje za vzdrževanje in opremo za posadko.

“Litovski vojska kupuje rabljene nemške oklepnike M577 v različicah – poveljniško vozilo, vozila za posredno ognjeno podporo, medicinsko evakuacijo in usposabljanje. Vozila so v dobrem tehničnem stanju in bodo zapolnila vrzel v sestavi oklepnih vozil v Litovski kopenski vojski,” je po podpisu pogodbe dejal poveljnik Poveljstva za logistično podporo Litovske vojske podpolkovnik Ramunas Baronas.

Trenutno ima Litovski vojska v svoji floti več kot 200 goseničnih pehotnih vozil M113 v različicah A1 in A2, ki so jih kupili od Nemčije med letoma 2000 ter 2006.

M577 je ameriško gosenično oklepno vozilo, ki so ga razvili iz oklepnika M113. Loči se po povišanem zadnjem delu trupa na račun povečanje notranje prostornine. V mirovanju se lahko na zadnji strani vozila postavi šotor in tako zagotoviti dodaten prostor za poveljujoče. Kot dodana oprema je tudi zunanji generator, ki zagotavlja napajanje za dodatno komunikacijsko opremo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki