Litva bo kupila poljske protiletalske sisteme PZR grom

by Urednik

LITVA NAMENJA VOJSKI DODATNIH 51 MILIJONOV USD

Litva se je odločila za nakup poljskih prenosnih protiletalskih sistemov zračne obrambe (MANPADS)  PZR grom, vendar število sistemom, ki jih bodo uporabljale litvanske protiletalske enote ni znano.

Litva in Poljska bosta do konca junija 2014 uredili še vse preostale potrebne formalnosti v pogodbi za litovski nakup poljskih prenosnih protiletalskih obrambnih sistemov (MANPADS)  PZR grom ( v ang. thunder) , je sporočal litovski obrambni minister Juozas Olekas.

“Potrebne formalne odločitve bodo sprejete v juniju , takoj ko bo vojaški proračun prejel dodatna sredstva,”  je dejal Olekas. Eden izmed prvih korakov bo sledil prevod vnaprej. Kmalu po tem naj bi poljski proizvajalec Mesko že začel proizvodnjo prenosnih raketnih sistemov PZR grom zemlja-zrak.

Litovski obrambni minister Olekas ni razkril podrobnosti pogodbe, tako da se ne ve koliko protiletalskih sistemov  PZR grom bo dobila Litovska vojska in koliko bodo zanje odšteli. Se je pa litovska vlada odločila, da v letu 2014 nameni obrambnemu ministrstvu dodatnih. Litovska vlada odločila, da v letu 2014 nameni dodatna sredstva ministrstvu za obrambo v višini 51 milijonov USD, od tega 18 milijonov USD že v tem mesecu. Obrambni proračun Litve v letu 2012 je znašal okrog 252 milijonov USD (0,8 BDP), kar pomeni da je povečanje kar 20 %.

Poljski prenosni protiletalski raketni sistem PZR grom izstreli raketo (72 mm), ki doseže hitrost letenja 650 m/s. Obstaja tako različica za enkratno kot za večkratno uporabo, ki ima na lanserju vgrajeno akumulatorsko napravo za hlajenje. Polno ime sistema je PZR grom (PZR – Przeciwlotniczy Zestaw Rakietowy – protiletalski raketni sistem).

Vendar pa poljskega protiletalskega sistema PZR grom ne smemo zamenjevati z jugoslovanskima oz. srbskima raketama zrak-zemlja grom-A in grom-B, ki so ju izdelovali po licenci ruskega zvezda Kh-23.

Pripravil: A. Knific, foto: Anakonda

Povezani članki