Litva v nakup oklepnikov L-ATV 4×4, Latvija pa GTP 4×4

by Urednik

NOVA TAKTIČNA VOZILA ZA POVEČANJE MOBILNOSTI LITOVSKE IN LATVIJSKE VOJSKE

V dveh baltskih državah so v teh dneh objavili odločitev za nakup novih lahkih taktičnih oklepnih vozil 4×4. Litva se je odločila za nakup ameriških Oshkosh L-ATV, Latvija pa za nakup finskih Sisu GTP.

Litovski obrambni minister Raimundas Karoblis je sporočil, da država načrtuje nakup večnamenskih lahkih bojnih vozil L-ATV 4×4 iz ZDA. V letu 2020 načrtujejo podpis pogodbe za okoli 200 vozil v vrednosti okoli 100 milijonov evrov (114 milijonov USD). Z novimi taktičnimi oklepnimi vozili 4×4 nameravajo v Litovski vojski zamenjati nekatera starejša oz. obrabljena terenska vozila HMMWV in Toyota land cruiser, hkrati pa tudi zapolniti vrzel v enotah.

Na drugi strani pa se je Latvija (zaenkrat še neuradno) odločils za nakup finskih lahkih in srednjih taktičnih oklepnih vozil Sisu GTP 4×4, kot so domačim novinarjem zaupali neimenovani vladni viri. Latvijsko obrambno ministrstvo naj bi kmalu podpisalo pogodbo v višini okoli 195 milijonov evrov (222 milijonov dolarjev) za nakup taktičnih vozil SISU GTP 4×4, ki ustrezajo operativnim in tehničnim zahtevam Latvijske vojske.

Na latvijski razpis za dobavo novih lahkih in srednjih taktičnih vozil 4×4 se je prijavilo 12 proizvajalcev s svojimi vozili, med katerimi so se odločili za testiranja štirih – finskega GTP, ameriškega HMMWV  (humvee), južnoafriškega marauder LAV in turškega kobra II.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki