Lockheed Martin končal sodelovanje s Patrio pri oklepnikih havoc 8×8

by Urednik

LOCKHEED MARTIN BO JESENI PREDSTAVIL SVOJE AMFIBIJSKO BOJNO VOZILO

Ameriško podjetje Lockheed Martin na natečaju za novo amfibijsko bojno vozilo (ACV) za Korpus ameriških marincev ne bo sodelovalo z oklepnikom havoc 8×8 (izpeljanka iz oklepnika Patria AMV), temveč bo jeseni 2015 predstavilo svojo rešitev – nov amfibijski oklepnik.

Novica o prekinitvi sodelovanja med ameriškim Lockheed Martinom in finsko Patrio je na dan prišla v sredini julija 2015. Predstavnik ameriškega obrambnega proizvajalca je za Army Recognition dejal:  “Lockheed Martin je v celoti zavezan Korpusu ameriških marincev. Lockheed Martin želi zagotoviti rešitev za program Amfibijsko bojno vozilo (ACV), ki bo ponujala veliko rezerve za nadaljnji razvoj vseh prihodnjih različic ACV. Pred Lockheed Martinom je oddaja predloga za ACV, Lockheed Martin in Patria pa sta se obojestransko dogovorila za končanje skupnega programa. Zaradi konkurenčnih razlogov, v tem trenutku še ne bomo razkrili informacij o naši predlagani rešitvi.” Ob tem je dodal še, da v Lockheed Martinu pričakujejo, da bodo razkrili svojo novo rešitev na obrambni razstavi Modern Day Marine, ki bo septembra 2015 v Virginiji.

S programom ACV (Amphibious Combat Vehicle)želijo ameriški marinci v prihodnjem desetletju zamenjati več kot 1000 goseničnih amfibijskih oklepnih transportnih vozil AAV-7 (Assault Amphibious Vehicle).

Zaenkrat so znani štirje kandidata za program ACV:

– BAE Systems/Iveco z amfibijskim oklepnikom superAV;

– General Dynamics z amfibijskim oklepnikom LAV 6.0;

– SAIC/ST Kinetics z amfibijskim oklepnikom terrex II:

– Lockheed Martin z novim, doslej nerazkritim amfibijskim oklepnikom.

Ameriška vojska je v letu 2014 objavila razpis, da Korpus mornariške pehote (marinci) iščejo oklepno transportno vozilo s kolesi, s katerim bo upravljala tričlanska posadka, v njem pa bo moč prepeljati 10-13 marincev. Novo vozilo naj bi imelo doseg 300-500 milj po kopnem, po reki oz morju pa do treh navtičnih milj pri hitrosti do 8 vozlov.

Oklepno vozilo havoc 8×8 prestalo pomorske teste

Že v aprilu 2013 je Lockheed Martin z oklepnimi vozili havoc 8×8 uspešno zaključili amfibijska testiranja kot del preizkušanj za izbor v okviru programa transporterja mornariške pehote. Preizkušanja so potekala v bližini mornariške baze Pendleton v Kaliforniji, vozila pa so bila obremenjena do svoje polne bojne teže. Med testiranji je oklepno vozilo havoc dokazalo odpornost proti vdorom vode, medtem ko so bili v njem marinci v popolni bojni opremi. Vozila havoc se lahko uporablja tako na kopnem, kot v morju in priobalnih vodah brez kakršnih koli sprememb konfiguracije.
Po osemmesečni evaluaciji je takrat ameriški Lockheed Martin dobil pogodbo, vredno 3,5 milijona USD, za nadaljnje testiranje in ovrednotenje oklepnega vozila Mornariške pehote ZDA havoc 8×8 v okviru programa transporterja mornariške pehote (kasneje razpis za ACV). Havoc 8×8 je zasnovan na že preizkušenem in uveljavljenem oklepniku Patria AMV, kakršne uporablja tudi Slovenska vojska. Ameriški Lockheed Martin je odgovoren tako za samo zasnovo vozila (povzeto po Patrii AMV 8×8), vključno z vsemi oborožitvenimi ter namerilnimi sistemi in zaščito.

Gosenično amfibijsko oklepno transportno vozilo AAV-7 

AAV-7 je zelo sposobno amfibijsko bojno vozilo, ki je oboroženo z mitraljezom kalibra 50 mm in 40 mm bombometi nameščenimi. Oklepno amfibijsko vozilo AAV-7 je večje od večine oklepnih transporterjev, ima odlične plovne lastnosti, posadka pa je zavarovana pred ognjem pehotnega orožja in granatami. AAV-7 so v 1970-ih razvili za ameriški Korpus mornariške pehote (marinci), ki so z njim nadomestili oklepne transporterje LVT-5, še iz časa vietnamske vojne.

Pripravil: Anže Knific, foto: Lockheed Martin, Military Forum

Povezani članki