Madžarska se želi oborožiti z oklepniki lynx

by Urednik

SKUPNO PODJETJE ZA PROIZVODNJO BOJNIH PEHOTNIH VOZIL LYNX

Madžarska vlada je s podpisom sporazuma v Unterlüssu 17. avgusta 2020 sprejela obsežen program – ovrednoten na več kot dve milijardi evrov – za posodobitev obrambne industrije države in obenem lastnih vojaških zmogljivosti.

To potezo sta napovedala madžarski sekretariat ministrstva za inovacije in tehnologijo ter komisar za razvoj obrambnih zmogljivosti. Rheinmetall, najpomembnejši evropski proizvajalec vojaške opreme, bo sodeloval z Madžarsko pri ustvarjanju skupnega podjetja in proizvodnega obrata na Madžarskem za proizvodnjo najsodobnejšega bojnega pehotnega vozila lynx.

Madžarska je prva država članica Nata in EU, ki je izbrala inovativno novo gosenično bojno vozilo –  IFV – Rheinmetallovega  proizvodnega obrata s sedežem v Düsseldorfu. Ta korak je, kot pravijo,  osrednjega pomena v kontinuiranem madžarskem programu vojaškega in industrijskega razvoja, katerega cilj je čim hitreje spremeniti madžarsko vojsko v bojno silo svetovnega razreda, ki bo sposobna aktivno reševati varnostne izzive v evroatlantskem območju.

žV ​​skupni izjavi sta László Palkovics, madžarski minister za inovacije in tehnologijo, in Gáspár Maróth, komisar za razvoj obrambnih odnosov, izpostavila: „Madžarska kot del svoje zavezanosti Natu nadomešča svojo zastarelo težko opremo kopenske vojske. Po tankih in topništvu so zdaj na vrsti pehotna bojna vozila, ki tvorijo hrbtenico zastavljenih zmogljivosti. Gosenični oklepnik lynx je kot najnaprednejši tovrstni sistem bo dokazoval svoje sposobnosti v spektru zmogljivosti vojske. V skladu s prejšnjimi obljubami madžarske vlade o izboljšanju oboroženih sil države se to sodelovanje širi in obsega veliko več, kot zgolj modernizacijo vojaške tehnologije. Partnerstvo z veliko evropsko korporacijo bo omogočilo posodobitev naše obrambne industrije in s tem širitev našega industrijskega portfelja. “

Kot je pojasnil Armin Papperger, predsednik izvršnega odbora družbe Rheinmetall AG: „Lynxov preboj na trg  pomeni za nas velik uspeh. Dejstvo, da smo uspeli prepričati Madžarsko – pomembnega partnerja EU in Nata -, da izbere to inovativno vozilo, pa še povečuje  uspeh. Najpomembnejši politični in vojaški uradniki na Madžarskem so pokazali resnično vodilno vlogo pri odločanju o javnih naročilih. Ne samo, da ta premik Madžarsko postavlja na čelo evropske vojske, ponovno tudi potrjuje zavezanost madžarske vlade, da bo zanesljiv, vojaško učinkovit partner v zavezništvu Nata. “

“Zelo smo ponosni,” je dejal Armin Papperger, “da bomo lahko v sodelovanju z lokalno industrijo pomembno prispevali k trajni širitvi zmogljivosti madžarske obrambne tehnologije. Veselimo se sodelovanja z našimi madžarskimi prijatelji ter partnerji in storili bomo vse, kar je v naši moči, da bomo zagotovili uspeh tega posla.”

Pripravil: B. Knific, foto: Rheinmetall

 

Povezani članki