Menedžerjema Patrie ukinili kazen za posel z oklepniki za Hrvaško

by Urednik

PRODAJALCA OKLEPNIKOV PATRIA AMV 8X8 ZA HRVAŠKO OPROŠČENA

Na Finskem so po enem letu razveljavili obsodilno sodbo podkupovanja in oprostili dva menedžerja finskega obrambnega podjetja Patria v primeru prodaje oklepnih pehotnih vozil Patria AMV 8×8 na Hrvaško, je sporočil proizvajalec oklepnikov.

Finsko prizivno sodišče je ukinilo obsodilno sodbo v Primeru Patria ter naložil državi plačilo pravnih stroškov Patrije ter plačilo prizadejane škode med pravnim in sodnim postopkom. Prejšnjo obsodbo proti Patria Land Services Oy je ukinilo prizivno sodišče v finskem Turkuju, hkrati pa so zavrnili vse obtožbe o podkupovanju v obdobju 2005 do 2008, povezane z izvozom bojnih oklepnih vozil Patria AMV 8×8 za Hrvaško, ki jih je finsko tožilstvo vložilo zoper dva nekdanja zaposlena tega finskega podjetja, je sporočila Patria v svojem uradnem pismu ter svojih spletnih straneh.

“Pričakovali smo takšno odločitev prizivnega sodišča, menimo, da je odločitev pravična tako v pravnem kot dokaznem smislu. Patria nima razlogov, da bi se pritožila na to odločitev. Zdaj bomo odločitev še podrobno proučili,” je povedala glavna odvetnica obrambe Hanna Kyrki.

Finsko sodišče v Haemeenlinni je namreč 16. februarja 2015 obsodila dva menedžerja družbe Patria zaradi podkupnine pri prodaji oklepnih vozil Hrvaški, kot je takrat poročala Slovenska tiskovna agencija STA (povzel pa jo je tudi hrvaški Jutarnji list). Na leto in osem mesecev zaporne kazni ter globo 297.000 evrov sta bila obsojena izvršni podpredsednik Patria Vehicles Heikki Hulkkonen in predstavnik Patrie za Hrvaško Reijo Niittynen, medtem ko je bil direktor prodaje Toumas Korpi oproščen obtožb. Sodniki so odločitev sprejeli enoglasno, je izjavil sodnik Jukka Eappe. Po njegovih besedah (16. 2. 2015) je nastal zanimiv položaj, saj gre za ista menedžerja, ki sta bila pred tem zaradi pomanjkanja dokazov oproščena obtožb za korupcijo slovenskih uradnih predstavnikov ob podpisu pogodbe o prodaji kolesnih oklepnih vozil za Slovensko vojsko.

Slovenska vojska je pred desetimi leti podpisala pogodbo o nakupu Patriinih oklepnih kolesnih vozil v vrednosti 278 milijonov evrov (Hrvaška pogodba je bila ovrednotena na 112 milijonov evrov), za sprejemanje podkupnin so bili na zaporne kazni obsojeni nekdanji ministrski predsednik Janez Janša ter direktor slovenskega zastopnika Rotis d.o.o. Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič. Kasneje je Ustavno sodišče sodbo razveljavilo in vsi trije so bili oproščeni.

Zanimivo pa, da je v zaporu še vedno brigadir Peter Zupan, obsojen zaradi zlorabe položaja na dve leti in pol zaporne kazni ter plačilo 15.000 eurov. Njegovi bivši sodelavci, med njimi tudi generali Iztok Podbregar, Ladislav Lipič in Janez Slapar, so skupaj z veterani vojne za osamosvojitev Slovenije sprejeli peticijo v podporo in poziv pravosodnim institucijam k revidiranju in odpravi krivične kazni za Petra Zupana, njihovo pismo pa smo pred tedni objavili v članku AFERA PATRIA: »V zaporu že več kot pol leta sedi nedolžen človek«.

Pripravil: B. Knific, foto: Skyscrapercity

SORODNE NOVICE:

Patria visoko uvrščena v protikorupcijski študiji Transparency International

Tranparency International iz Velike Britanije je objavil študijo Protikorupcijski indeksi obrambnih podjetij 2015 v kateri so finskega proizvajalca Patria Oy uvrstili v kategorijo C – tretjo najvišjo kategorijo.

Hrvaško – finski spor zaradi vozil Patria AMV 8×8

Hrvaška je prišla v oster spor s finskim proizvajalcem oklepnikov Patria AMV 8×8, saj naj bi Hrvatje brez njihove vednosti želeli prodati Združenim arabskim emiratom približno 60 vozil AMV.

Povezani članki