Hrvaško – finski spor zaradi vozil Patria AMV 8×8

by Urednik

HRVAŠKA ZGODBA O OSEMKOLESNIH OKLEPNIKIH PATRIA AMV

Kot poroča hrvaški Jutranji list, je Hrvaška prišla v oster spor s finskim proizvajalcem oklepnikov AMV 8×8, saj naj bi Hrvatje brez njihove vednosti želeli prodati Združenim arabskim emiratom približno 60 vozil AMV. Vrednost tega posla naj bi bila 150 milijonov evrov, Hrvaško pa je že pred nekaj meseci obiskala delegacija iz te arabske države, takrat pa so se tudi dogovarjali o nakupu oklepnika.

Arabskim gostom so takrat pripravili predstavitev vozila na poligonu, gostje pa so iz sosednje države odšli zelo zadovoljni. To pa je bil hkrati znak za alarm v finski Patrii Oy, kjer menijo, da je hrvaško Ministrstvo za obrambo nekorektno ter da skuša prodati njihovo vozilo na tržišče, na katerem s Patria že dve leti trudi pridobiti naročilo za kar 700 oklepnikov.

Kot piše Jutranji list, naj bi Patria naslovila ostro pismo hrvaškemu obrambnemu ministrstvu, v katerem jih opozarja, da je takšno vedenje neprimerno. V vojaških krogih je ta zgodba zadnjih dneh eskalirala, slišati pa je bilo, da naj bi na nedavnem sejmu orožja IDEX v Abu Dabiju Djuro Djaković (Đuro Đaković) podpisal z Arabci pogodbo o prodaji 65 vozil AMV 8×8, kar pa je Patria prepovedala. Tako v Patriji kot Djuri Dkakoviću pa take navedbe zanikajo. V službene poročilu Jutranjemu listu pa finski proizvajalec potrjuje, da je obstaja la namera prodaje na hrvaške izdelanih vozil v ZAE.

Morda izhaja vse skupaj iz nedavnih izjav hrvaškega obrambnega ministra Anteja Kotromanovića, da želi Hrvaška prodati 40 – 50 oklepnikov AMV 8×8 naročenih za hrvaško vojsko, ki naj bi jim ne bila potrebna, denar pa bi preusmerili v gradnjo ladij za Obalno stražo. So pa te izjave v protislovju z uradnim odgovorom MORH Jutranjem listu, v katerem zatrjujejo da „ MORH ne načrtuje prodaje niti enega od naročenih 126 vozil, ker so ta potrebna Oboroženim silam.“

Do spor med Patrio Oy in MORH je prišlo v času, ko so v Djuri Djakoviću zaključili proizvodnjo 126 oklepnikov AMV za potrebe hrvaških oboroženih sili n ko poteka njihov prevzem. Podjetje iz Slavonskega Broda se nahaja v težavah, kajti s Finci niso podpisali nikakršnega sporazuma o proizvodnji in prodaji vozil tretjim državam. Kot pa se je izvedelo, naj bi v Djuri Djakoviću predlagali hrvaškemu obrambnemu ministrstvu nakup še 20 vozil, da bi zadržali proizvodnjo do sklenitve novega posla, kar pa je seveda propadlo. Na vprašanje o zaprtju proizvodne linije in ustavitvi proizvodnje oklepnih vozil, pa odgovarjajo, da je vse odvisno od prihodnjih razgovorov in „… da potekajo intenzivne aktivnosti na osnovi katerih v bližnji prihodnosti vidijo priložnost za uspešen izvoz vozil na tretja tržišča, zato naj bi proizvodne linije ne zapirali.“

Hrvaška vojska - oklepno pehotno vozilo Patria AMV 8x8

Konkretnih poslov pa za zdaj še ni, je pa eden od teh tudi posel z Arabskimi Emirati. V Slavonskem Brodu upajo, da bi v primeru, če bo Patria omenjeni posel (700 vozil) dobila, del pripadel tudi njim skladno s sporazumom o skupnem nastopanju na tretjih trgih. Se pa podobnemu poslu nadejajo tudi na Poljskem, kjer prav tako licenčno izdelujejo patrije 8×8. In če Patria v ZAE posel res dobi, je vprašanje, komu bodo del proizvodnje zaupal, Poljaki imajo pri tem najbrž precej več možnosti. V tem kontekstu ni nepomembno dejstvo, da poljsko obrambno ministrstvo naroči – skladno s svojim programom o posodobitvi oboroženih sil – dodatnih 200 vozil AMV 8×8, če jim Patria to povrne s proizvodnjo vozil za Emirate.

Kot še navaja Jutranji list, je vojaška skrivnost, koliko so za vozila AMV plačali in koliko še dolgujejo zanje. Obrambno ministrstvo Hrvaške je podpisalo dve pogodbi so nabavi 126 oklepnikov AMV 8×8. Prva pogodba za 84 vozil je ovrednotena na 112 milijonov evrov, druga za 42 vozil pa na 68 milijonov evrov. Z norveškim proizvajalcem oborožitvenih postaj Kongsberg je bila podpisana pogodba o dobavi 56 postaj RCWS protector 12,7 mm za osnovno oborožitev vozila, poleg tega pa so podpisali še nekaj dodatnih pogodb za opremo vozil, s kom so sklenjene in koliko veljajo te dodatne pogodbe pa ni znano, saj te MORH to razglasil za vojaško skrivnost. Čeprav gre za proračunska sredstva so za vojaško skrivnost označili tudi podatek, koliko je MORH doslej plačal Patriji za oklepnike in koliko jim je še dolžan. Tako da hrvaški davkoplačevalci ne morejo izvedeti, koliko bodo plačali za 126 oklepnikov, saj naj bi bila to – vojaška skrivnos5t.

V MORH so letos razpisali natečaj za dodatnih 58 oborožitvenih postaj 12,7 mm in za 8 postaj 30 mm, vendar naj bi od tega zaradi pomanjkanja denarja odstopili. V hrvaški vojski pa se ob tem že govori, kako zelo dobre in drage taksije bo imela Hrvaška vojska.

Kot poroča hrvaška spletna stran Defender, prihajajo na sejem ASDA (Adriatic Sea Defense and Aerospace), ki poteka od 23. do 26.4.2013 v Splitu, številni pomembni kupci, med njimi iz Kuvajta in Iraka. Slednje zanimajo predvsem proizvodi HS Produkta – pištole in jurišne puške VHS. Medtem pa naj bi bili Kuvajtčani življenjsko zainteresirani za oklepno vozilo AMV, ki ga licenčno proizvaja Djuro Djaković. Čeprav je njihova proizvodnja za hrvaško vojsko zaključena, kot navaja Večernji list, bo Djuro Djaković – skladno z okvirnim sporazumom s Patrio o skupnem nastopanju na tretjih trgih – ponudil oklepnike AMV 8×8 Kuvajtu. Pred časom naj bi namreč iz Kuvajta dobili povabilo za testiranje v tej bližnjevzhodni državi, ki bi vključevalo tako streljanje kot poskusne vožnje.

Hrvaško podjetje Djuro Djaković (Đuro Đaković) nastopa na največjem regionalnem sejmu vojaške opreme in tehnologij ASDA 2013 (Adriatic Sea Defense and Aerospace), ki ga pripravljajo ob podpori hrvaškega obrambnega ministrstva. Na sejmu bo Djuro Djaković predstavil bojno vozilo Patria AMV 8×8 amfibija, plavajoče bojno vozilo, ki so ga v popolnosti izdelali v slavonskobrodskih obratih. Djuro Djaković bo na sejmu ASDA 2013 predstavil še ostali proizvodni del svoje divizije Obrana. Na sejmu se bo predstavilo138 razstavljavcev iz 23 držav (večinoma iz Evrope, a tudi iz Severne in Južne Amerike). Prireditelji pričakujejo nad 3000 obiskovalcev.

Pripravil: B. Knific, foto: Đuro Đaković, Military Photos

VIDEO: Proizvodnja oklepnih vozil patria AMV 8×8 v tovarni Đuro Đaković

Sporazum Patrie in Đuro Đžakovič Holding d.d

12. junij 2012

ÐURO ÐAKOVIĆ Holding d.d. (DDH) in Patria sta junija 2012 podpisala okvirni sporazum o proizvodnji in prodaji Patriinih osemkolesnikov AMV tretjim državam. Hrvaški podjetje bo prvi pogodbenik in bo imel pomembno vlogo pri proizvodnji in prodaji oklepnikov.

Operativna pogodba oklepnikov za hrvaško obrambno ministrstvo se uresničuje, serijska proizvodnja je v polnem zagonu. V tem poslu nastopa ÐURO ÐAKOVIĆ Holding d.d. ÐURO kot poddobavitelj in je prejel od Patrie vso potrebno tehnologijo, skupaj pa je dobavljenih nad 70 oklepnih kolesnikov, izdelanih na Hrvaškem.

Kot pravijo Finci, so zelo zadovoljni so sodelovanjem s hrvaškim partnerjem ÐURO ÐAKOVIĆ Holding d.d. in njegovim poddobaviteljem Specijalna vozila d.d. Prav tako računajo, da bo Republika Hrvaška podprla to hrvaško-finsko partnerstvo, verjamejo pa tudi, da bodo skupaj uspešni pri prodoru na nove trge. Tudi predstavniki hrvaškega ÐURO ÐAKOVIĆ Holding d.d. so mnenja, da lahko v tem partnerstvu zapišejo veliko zgodbo. Sicer ta uveljavljeni hrvaški proizvajalec, v katerem so v okviru prejšnje države izdelovali tudi tanke M-84, hkrati pa so trgu pred leti ponujali nadgrajeno izvedenko M-95 »degman«, obvladuje predvsem dve področji: energijo in strojno industrijo (vozila, specialna železniške vagone ipd.) . Hoding Đuro Đaković je skoraj v celoti lastnik Đuro Đaković Specijalna vozila d.d..

Pripravil: B. Knific

Povezani članki