MORS obeležil 100-letnico 1. svetovne vojne v Sloveniji

by Urednik

Nacionalni odbor MORS predstavil program aktivnosti

V torek, 8. aprila, je Nacionalni odbor za obeleževanje 100-letnic 1. svetovne vojne (1914–1918) na Ministrstvu za obrambo (MORS) predstavil njegovo poslanstvo in naloge. Odboru predseduje obrambni minister Roman Jakič. Predstavili so tudi spletno stran z domeno 100letprve.si.

Nacionalni odbor za obeleževanje 100-letnic 1. svetovne vojne je bil ustanovljen poleti 2012, da bo zagotavljal usklajeno delovanje kulturnih in znanstvenih ustanov, šol, društev in drugih podobnih odborov ob praznovanju 100-letnic 1. svetovne vojne.

Poslanstvo in naloge nacionalnega odbora

Poslanstvo odbora je prispevati k utrditvi kolektivnega zavedanja na Slovenskem o pomenu 1. svetovne vojne za življenje prebivalcev in celotno skupnost, predvsem v smislu raznovrstnih izkušenj, ki jih je prinesla vojna. Glavna naloga odbora je zagotavljanje usklajenega delovanja različnih ustanov pri zaznamovanju dogodkov iz 1. svetovne vojne, zaradi česar se je odbor povezal s kulturnimi, znanstvenimi, izobraževalnimi in državnimi ustanovami ter slovenskimi predstavništvi v tujini. Naloga odbora je tudi organiziranje oziroma pomoč pri organiziranju prireditev in dejavnosti, povezanih z zaznamovanjem 100-letnic dogodkov iz 1. svetovne vojne. Odbor obenem pripravlja in vodi koledar dogodkov, posvečenih 100-letnicam 1. svetovne vojne, ki bodo do leta 2018 potekali na Slovenskem ali v tujini. Koledar bo praviloma potrjen na dva do tri mesece, objavljen pa bo na omenjeni spletni strani. Med nalogami odbora je tudi skrb za skupno zunanjo podobo dogodkov in dejavnosti, povezanih z zaznamovanjem obletnic dogodkov iz 1. svetovne vojne.

100. obletnica začetka prve svetovne vojne v Sloveniji

Vsako leto osrednji državni dogodek

Odbor bo vsako leto organiziral osrednji državni dogodek, in sicer bo 9. septembra letos osrednja državna komemoracija potekala pred Kostnico padlim vojakom 1. svetovne vojne na ljubljanskih Žalah, 21. marca 2015 bo na Trgu Evrope med mestoma Gorica in Nova Gorica slavnostno odprtje Poti miru od Alp do Jadrana, konec julija 2016 bo osrednja slovesnost pred rusko kapelico pod Vršičem, leto pozneje pa bodo v Kobaridu organizirali koncert vojaških orkestrov pod taktirko Riccarda Mutija in se spomnili sto let 12. soške ofenzive. Leta 2018 načrtujejo podpis evropske zaveze za mir, h kateri želijo povabiti slovenske in evropske poslance ter se tako spomniti konca 1. svetovne vojne.

Posebna spletna stran

Na spletni strani 100letprve.si bodo objavljene vse novice o pomembnih dogodkih, mnenja ter stališča o vojni in njenih posledicah. Prav tako so na strani že objavljeni koledar prireditev in številne druge vsebine, na primer zemljevid Poti miru od Alp do Jadrana. S takšno vsebinsko zasnovo je spletna stran v slovenskem in angleškem jeziku namenjena zelo številni populaciji, tudi mlajši.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: MORS

VIDEO: Novinarska konferenca – aktivnosti za obeleževanje 100. obletnice prve svetovne vojne

Dokumentarna serija: Slovenci in 1. svetovna vojna

25/02/2014

Letos mineva 100 let od začetka 1. svetovne vojne, zato je v okviru RTV Slovenija nastala dokumentarna serija z naslovom Slovenci in 1. svetovna vojna 1914-1918.

Povezani članki