Na Madžarskem bodo izdelovali gosenične oklepnike lynx KF41

by Urednik

ZAČETEK PROIZVODNJE MADŽARSKIH OKLEPNIKOV NAČRTOVAN ZA LETO 2023

Nemško podjetje Rheinmetall bo gosenična oklepna vozila lynx KF41 začela izdelovati na Madžarskem v tovarni Zalaegerszeg v letu 2023, je razkrila madžarska spletna stran Hungary Today.

Septembra 2020 je madžarsko obrambno ministrstvo nemškemu podjetju Rheinmetall naročilo 218 goseničnih pehotnih bojnih vozil lynx KF41 in z njimi povezane izdelke ter storitve v skupni vrednosti več kot 2 milijardi EUR.

Madžarska namerava kupiti 218 oklepnih vozil KF41, pa tudi simulatorje, v posel pa je všteto tudi usposabljanje in začetna dobava rezervnih delov ter podporo za vzdrževanje. Madžarski KF41 v konfiguraciji IFV (pehotno bojno vozilo) bo opremljen s kupolo lance, ki jo je prav tako razvil in Rheinmetall. Oborožena je s 30 mm avtomatskim topom MK30-2 / ABM in koaksialnim mitraljezom7,62 mm.

KF41 je lahko gosenično oklepno vozilo nove generacije, ki ga je v celoti razvilo, oblikovalo in izdelalo podjetje Rheinmetall v Nemčiji. Vozilo je bilo predstavljeno junija 2018 med obrambno razstavo Eurosatory v Parizu v Franciji.

Zaradi tesnih povezav naše vlade z madžarsko sodi bi ta oklepnik prav lahko sodil med kandidate za novo oklepno vozilo Slovenske vojske, ki ima konzervirane obnovljene tanke T-55S, zatem že precej zastarele in nenadgrajene/neposodobljene glavne bojne tanke M-84 (jugoslovanska izvedenka T-72) in pa približno 30 osemkolesnih oklepnih vozil Patria AMV svarun ter 85 oklepnikov valuk 6×6 (licenčni Steyerjev pandur I  s precej šibko protioklepno zaščito).

Pripravila: A. Knific, B. Knific, foto: Rheinmetall 

Povezani članki