Na oklepnik marder vgradili lanser protioklepnih raket MELLS (spike-LR)

by Urednik

BOJNO PEHOTNO VOZILO MARDER Z NOVIM PROTIOKLEPNIM SISTEMOM

Raketni protioklepni sistem MELLS – gre dejansko za sistem spike-LR, ki ga ima tudi Slovenske vojska (v prenosni različici) – je nemški Rheinmetall vgradil na gosenično bojno pehotno vozilo marder 1A5.

Po uspešno opravljeni pripravljalni – študijski fazi je Bundeswehr naročil 44 kompletom MELLS, ki so jih potem dobavili v decembru lani. Do sedaj so s protioklepnimi raketnimi sistemi opremili 35 goseničarjev marder. Posodobljeni oklepniki marder v različici 1A5 so prilagojeni za uporabo sistema MELLS v nemščini akronim za večnamenski lahki protioklepni raketni sistem. Ta posodobitev bo precej povečala zmogljivost nemških mehaniziranih pehotnih enot, s čemer izpolnjujejo mednarodne zaveze na področju varnosti.

Konec leta 2016 je Bundeswehrov oddelek za opremljanje, tehnologijo in servisno podporo (BAAINBw) z Rheinmetall Landystem GmbH, kot zmagovalcem natečaja, podpisal pogodbo o študiji za integracijo MELLS na oklepna gosenična vozila, ki pa so sicer že pred iztekom življenjske dobe. So pa oklepniki marder s tem protioklepnim sistemom dobili precej izboljšane protioklepne zmogljivosti.

Po pogodbi o razvoju – v teh fazi so s sistemom opremili dve vozili – je Rheinmetall med drugim preizkusil vrednosti oscilacij in vibracij pri uporabi protioklepnih raket. Preverjanje so opravili v letu 2017, izkušnje pa so pokazale, da so oklepniki marder izpolnili vsa pričakovanja. Na testih so se vozila izkazala kot zelo zanesljiva in tako bodo marderji ostali v nemški mehanizirani pehoti še kar nekaj let.

Pripravil: B. Knific, foto: Rheinmetall

Povezani članki