Na vajah zveze Nato v Litvi umrl nemški vojak

by Urednik

NEMŠKI VOJAK UMRL V NESREČI Z OKLEPNIKOM

Vojak iz Nemčije je umrl na vaji bataljona Nata na poligonu Pabradi v Litvi, potem ko se je z oklepnim vozilom zaletel v drevo, je sporočila medijska služba litovskega obrambnega ministrstva.

Nesreča se je zgodila, ko se je oklepno vozilo, ki ga je vozil umrli nemški vojak, zaletelo v drevo. Litovsko obrambno ministrstvo poudarja, da izraža iskreno sožalje sorodnikom umrlega nemškega vojaka, incident pa preiskuje nemške policija.

Bataljonska bojna skupina zveze Nato je integrirana v pehotno brigado ‘’Železni volk’’ Oboroženih sil Litve. V mirnodobnem času pripadniki Natovega bataljona sodelujejo v manevrih z Litovsko vojsko, v primeru kriz ali spopadov pa bi bataljon skupaj z litovskimi oboroženimi salami opravljal naloge obrambe (skupaj z dodatnimi zavezniškimi silami).

Na vrhu zveze Nato v juliju 2016 so države Severnoatlantskega zavezništva sprejele odločitev o razporeditvi po tisoč vojakov v Poljski, Litvi, Latviji in Estoniji, da bi okrepili vojaške sile na vzhodni meji Nata. V Latviji bataljonu poveljuje Kanada, V Litvi Nemčija in v Estoniji pa Francija. V sestavi mednarodnega bataljona v Litvi so pripadniki vojska Francije, Belgije, Nizozemske, Hrvaške, Norveške, Luksemburga in Islandije – skupaj približno 1200 vojakov.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki