Natov center odličnosti v Poljčah uradno odprt

by Urednik

SLOVESNOST OB URADNEM ODPRTJU NATO CENTRA ODLIČNOSTI ZA GORSKO BOJEVANJE

Danes, 10. novembra 2015, je v Poljčah na Gorenjskem potekala slovesnost ob uradnem odprtju Natovega Centra odličnosti za gorsko bojevanje, ki sta se je udeležila predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor in ministrica za obrambo Andreja Katič.

Po ustanovitvi in podpisu Memoranduma o sodelovanju 25. marca 2015 v Washingtonu je Natov Center odličnosti za gorsko bojevanje prestal še zahteven postopek akreditacije Zavezniškega poveljstva za transformacijo, kar pomeni, da je center pridobil možnost za formalno aktivacijo Severnoatlantskega sveta. Tako se je pridružil dvajsetim Natovim centrom odličnosti, ki na specifičnih strokovnih področjih skrbijo za povečanje in izboljšanje skupnih zmogljivosti ter učinkovitejši izrabi že oblikovanih zmogljivosti članic Nata in partnerskih držav. V centru sodelujejo članice Nata Hrvaška, Italija, Nemčija in Slovenija ter Avstrija kot država partnerica, krog sodelujočih držav pa se bo v prihodnje še razširil. Republika Slovenija je kot država ustanoviteljica zagotovila ustrezno kadrovsko in logistično infrastrukturo za delovanje centra.

Vizija Natovega Centra odličnosti za gorsko bojevanje je postati osrednja strokovna ustanova za pridobivanje znanja o gorskem bojevanju, kar naj bi v Natu zagotovilo odličnost in strokovnost na področjih izobraževanja, usposabljanja ter urjenja posameznikov in enot, tehnično-taktičnih postopkov, podpore razvoju doktrine, definiranju standardov, konceptov in učenja iz izkušenj ter raziskav. Namen delovanja je medsebojna podpora in sodelovanje držav članic zavezništva, držav partneric ter drugih držav in mednarodnih organizacij za izboljšanje zmogljivosti gorskega bojevanja.

Obširno smo Natov Center odličnosti za gorsko bojevanje predstavili v letošnji aprilski številki revije Obramba v intervjuju z direktorjem, polkovnikom Boštjanom Blaznikom.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: MORS  

Povezani članki