Natova vaja “Cold Response 2014”

by Urednik

NATO: “Cold Response” – bojevanje v zimskih razmerah

Okrog 16 tisoč pripadnikov oboroženih sil iz 16 držav članic Nata in partnerskih držav se je med 7. in 22. marcem zbralo na severu Norveške na vaji bojevanja v ostrih zimskih razmerah.

Mednarodna vojaška vaja “Cold Response” je bila prvič organizirana leta 2006, letošnja izvedba pa je bila šesta. Glavni namen vaje je usposabljanje udeležencev za delovanje in bojevanje v zelo ostrih zimskih razmerah. Sodelujoče vojske imajo priložnost v realnih pogojih nabrati dragocene izkušnje in preveriti različne vsebine: individualne veščine, delovanje večjih enot, vzdrževanje in delovanje opreme, opravljanje nalog v zahtevnih pogojih ter sodelovanje s tujimi pripadniki in med različnimi zvrstmi oboroženih sil. Podnebje (velike količine snega, led, zelo nizke temperature, veter) in relief (hribi, razčlenjena obala) na severu Norveške predstavljata zelo zahtevno okolje tako za ljudi kot opremo, zato so napori sodelujočih osredotočeni na preživetje, izvajanje premikov in bojno delovanje. Zaradi zahtevnih razmer in velikega števila udeležencev posvečajo veliko pozornost varnosti, saj so v preteklosti že beležili smrtne žrtve: v tankovski in letalski nesreči leta 2006 in 2012 je skupaj ugasnilo sedem življenj.

Organizacija in prizorišče vaje sta v domeni Norveške, ki je s priznano šolo zimskega bojevanja in Natovim centrom odličnosti za operacije v zimskih razmerah vodilna država v zavezništvu na tem področju. Vajo pripravijo vsako drugo leto na severu Norveške v mesecu februarju ali marcu, bojna streljanja potekajo na vojaških poligonih, ostale aktivnosti pa ob odobravanju domačinov kar v civilnem okolju. Gre za vajo združenih sil, zato sodelujejo kopenske, zračne in mornariške sile, številčna je tudi udeležba specialnih enot.

Ponavadi največje kontingente na vaji poleg norveških vojakov sestavljajo pripadniki iz Švedske, Velike Britanije, Nizozemske, Francije, ZDA in Kanade. Slovenije ni bilo poleg, čeprav bi v prihodnje glede na svoje poslanstvo lahko sodelovale tudi nekatere enote Slovenske vojske (132. gorski polk, Večnacionalni center odličnosti za gorsko bojevanje, Enota za specialno delovanje). Izkušnje v norveški šoli zimskega bojevanja pa si je nabiral vojaški gornik Miha Kuhar, ki jih je nazadnje delil z našimi bralci v februarski reviji Obramba.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Norveške oborožene sile

VIDEO in FOTO: Vojaška vaja Cold Response 2014

Povezani članki