Nemčija Savdski Arabiji noče prodati tankov leopard 2

by Urednik

NEMČIJA PROTI PRODAJI TEŽKEGA OROŽJA V ARABSKI SVET

Nemška vlada ni odobrila prodaje 800 glavnih bojnih tankov leopard 2A7 Savdski Arabiji so zapisali v časniku Bild, ki navaja vire v nemški vladi.

Savdska Arabija se je že leta 2011 zanima za 270 tankov leopard 2A7 nemških proizvajalcev Krauss-Maffei Wegman in Rheinmetall. Takrat se je že govorilo, da je nemška vlada odobrila posel, nato pa ga odpovedala zaradi arabske pomladi, revolucionarnega vala demonstracij, nemirov in državljanskih vojn v arabskem svetu, ki so se začeli 18. Decembra 2010.

Načrtovani posel prodaje tankov Savdski Arabiji bi lahko postal ena izmed največjih za obrambno industrijo v Nemčiji. Vendar pa je nemški minister za gospodarstvo Sigmar Gabriel proti prodaji nemških tankov avtokratskemu režimu Savdske Arabije. “Brez soglasja ministra za gospodarstvo, posel nima nobene možnosti,” so zapisali v Bildu, ki ugotavlja tudi, da pogodba ni bila niti poslala v odobritev Svetu za nacionalno varnost v Nemčiji in kanclerki Angeli Merkel.

Že v letu 2012 je časopis Bild poročal, da namerava Savdska Arabija od Nemčije kupiti 600-800 glavnih bojnih tankov leopard, kar naj bi bilo dvakrat več kot je bilo sprva pričakovano (270). Savdska Arabija naj bi bila v lovu za nemške tanke pripravljena plačati skoraj 25 milijard dolarjev.

Nemčija že par desetletij zavrača prodajo težkega orožja v Savdsko Arabijo zaradi skrbi glede kršitev človekovih pravic v kraljestvu , kot tudi strahovi glede varnosti Izraela.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Nemški glavni bojni tank leopard 2A7

 

Nemčija preprečuje francosko prodajo oklepnikov Savdski Arabiji

Ponedeljek, 19 avgust 2013

NEMČIJA BLOKIRA PRODAJO OKLEPNIH VOZIL SAVDSKI ARABIJI

Berlin še naprej ovira vojaški sporazum med Francijo in Savdske Arabije za dobavo oklepnih vozil in sistemov zračne obrambe. Savdska Arabija je v Franciji naročila 264 oklepna vozila Nexter ARAVIS, 15 reševalnih vozil podjetja Soframe (iz družbe Lohr) in 68 mobilnih sistemov zračne obrambe Soframe MPCV s protiletalskimi raketami mistral SRAD.

Vendar pa nemške oblasti preprečujejo izvajanje pogodbe s pomočjo prepovedi prodaje šasije vozil Unimog 5000, ki se uporabljajo pri teh oborožitvenih sistemih. Za uporabo podvozij Mercedes Unimog 5000 v vojski in varnostnih silah namreč Nemčija zahteva uradno dovoljenje iz Berlina. Pogodba s francoskim podjetje Soframe oz. Lohr pa je potekla 15. septembra 2012, s podjetjem Nexter pa 15. oktobra 2012.

Tako obe podjetji sedaj ne moreta začeti izdelovati oklepna vozila, kar jih je privedlo do precej zapletene situacije pri pogodbi s Savdsko Arabijo. Dovoljenja pa nemška vlada “iz humanitarnih razlogov” noče odobriti. Berlin je zavrnil prodajo oklepnikov, sklicujoč se na dejstvo, da bi jih lahko savdske oblasti uporabile za zatiranje ljudskih vstaj.

Strokovnjaki iz francoskega podjetja Soframe zdaj aktivno iščejo nadomestno šasijo ali kakšno drugo rešitev, v teku pa so že pogajanja z drugimi potencialnimi dobavitelji.

Pripravil: Anže Knific

Povezani članki