Nemčija zavrnila prodajo oklepnikov GTK boxer 8×8 Litvi

by Urednik

NEMŠKA VOJSKA NUJNO POTREBUJE NOVE OKLEPNIKE BOXER

Nemška vlada je zavrnila prošnjo Litve za dobavo osemkolesnih oklepnih pehotnih vozil GTK boxer, razlog pa naj bi bil v velikih potrebah po teh oklepnikih v Nemški vojski, so poročali nemški mediji v nedeljo 22. februarja 2015.

Nemška vlada je izjavila, da ne bo izpolnila zahteve Litve, nemške partnerice v zvezi Nato in Evropski uniji, za dobavo oklepnih vozil GTK boxer 8×8, so nemški mediji povzeli sporočilo nemškega obrambnega ministrstva. Ni znano koliko nemških kolesnih oklepnikov je želela Litva kupiti za potrebe svoje vojske, ki sedaj uporablja le goseničarje M113A1/A2 (približno 210), amfibijska pehotna vozila MT-LB (10) in lahka oklepna vozila humvee (200).

 “Dostava oklepnih transportnih vozil iz Nemške vojske ali nadaljnja prodaja vozil, ki bodo proizvedena v naslednjih nekaj letih, ni v naših načrtih,” je dejal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva, so zapisali pri Die Welt am Sonntag.

Odločitev Berlin da zavrne zahtevo je bila deležna kritik na obeh straneh vladajoče nemške velike koalicije. Kritiki so poudarili predvsem težnje po povečanju vojaških sposobnosti partnerskih baltskih držav in da je njihov nakup utemeljen z vidika krize Ukrajini. Razlog za neprodajo oklepnikov Litvi, pa naj bi bile velike potrebe po novih oklepnih pehotnih vozilih GTK boxer 8×8 v Nemški vojski, ki želi z njimi do leta 2020 nadomestiti oklepnike M113 in fuchs TPz 1.

Prošnja Litve za prodajo oklepnikov GTK boxer je prišla v času napetosti na vzhodu Evrope in strahov, da bi Rusija podpihovala pro-rusko vstajo (tudi zz dobavo orožja) v državah, kjer imajo svoje manjšine.

Osemkolesno oklepno pehotno vozilo GTK (Gepanzertes Transport Kraftfahrzeug) boxer proizvajajo v podjetju ARTEC GmbH s sedežem v Münchnu in je skupen projekt več zahodnoevropskih držav. Začele so ga Nemčijo, Velika Britanija in Francija, ki pa ga je v letu 1999 zapustila in razvila svoje oklepno vozilo  VBCI (Vehicule Blindé de Combat d’Infanterie). Nato se je projektu razvoja oklepnika GTK boxer v letu 2001 pridružila Nizozemska, v juliju 2003 pa je od njega odstopila Velika Britanija in se raje osredotočila na projekt FRES (Future Rapid Effect System – tudi oklepnik scout). Prva prototipne oklepnike so Nemška, Britanska in Nizozemska vojska prejeli v letu 2002 ter 2003.

dostava proizvodnji so bili predvidoma v začetku leta 2004, vendar so številne spremembe načrta in politične težave z zamudo proizvodnje do leta 2008.

Nizozemska vojska je leta 2006 naročila 400 (200+200) oklepnikov GTK boxer v šestih različicah (200 naj bi jih že prejeli), s katerimi so zamenjali oklepnike M577 in YPR-765.

Nemčija se je v decembru 2006 odločila za nakup 272 bokserjev (že prejeli) za potrebe Nemške vojske in kot zamenjavo za oklepnike M113 in fuchs TPz 1. Skupaj naj bi naročili kar 600 oklepnikov tega tipa. Zaradi težav pri razvoju in začetku proizvodnje, so prve oklepnike GTK boxer dobavili šele v letu 2009, proizvodnja pa naj bi bila zasedena še nekaj let (omenja se leto 2020).

Pripravil: A. Knific, foto: Bundeswehr

VIDEO: Oklepniki GTK boxer v Nemški vojski (Bundeswehr)

Povezani članki