Nigerijska vojska prejela prve oklepnike spartan 4×4 in typhoon 4×4

by Urednik

NOVI ARABSKO-UKRAJINSKI OKLEPNIKI ZA NIGERIJSKE VOJAKE

Nigerijska vojska je prejela prvo pošiljko 25 novih oklepnih vozil pehote spartan 4×4 in MRAP typhoon 4×4, ki jih proizvaja podjetje Streit Group s sedežem v Združenih arabskih emiratih. V skladu z izjavo nigerijskega obrambnega ministrstva gre za prvo serijo od skupaj 177 naročenih oklepnih vozil.

Nigerija je v letu 2016 pri podjetju Streit Group iz Dubaja (gre za mednarodno družbo, ki tesno sodeluje z ukrajinskim podjetjem AutoKrAZ) naročila skupaj kar 177 oklepnih pehotnih vozil spartan 4×4 in protiminsko zaščitenih oklepnih vozil typhoon 4×4.

Lahko štirikolesno (4×4) oklepno bojno vozilo spartan se lahko uporablja za različne bojne naloge, mirovne operacije in za spremstvo konvojev. Oklep ponuja balistično zaščito ravni B6 (zaščita posadke pred izstrelki kalibra 5,56 x 45 (jurišne puške) in 7,62 x 51 (ostrostrelske puške)), ki je nadgradljiva do B7 in protiminsko ravni 2 (v skladu s STANAG 4569). Vozilo spartan tehta okoli 8 ton (odvisno od oklepa) in je zasnovano na podvozju FORD F550, poganja ga motor s 400 KM, opremljen je s samodejnim menjalnikom in lahko prevaža do 1100 kg tovora.

Protiminsko zaščiteno oklepno vozilo typhoon 4×4 proizvajalca Streit Group je prvotno namenjeno za transport pehote in izvidniške naloge, uporablja pa se ga lahko tudi kot poveljniško ali sanitetno vozilo. Napreden oklep ščiti 11 vojakov pred izstrelki malega kalibra in ponuja protiminsko zaščito ravni 3 (v skladu s STANAG 4569).

Pripravil: A. Knific, foto: Streit Group

Povezani članki