Norveška vojska prejela 16 večnamenskih bojnih vozil CV90 multiC

by Urednik

NORVEŽANI A KAR PETIMI RAZLIČICAMI OKLEPNIKA CV90

Norveška vojska je konec novembra 2014 prejela 16 goseničnih oklepnih vozil CV90 multiC za logistično podporo, ki so namenjena uporabi tako za vleko havbic, kot tudi za prevoz streliva in druge vojaške opreme.

Večnamenski CV90 multiC je že tretja različica tega oklepnika (od skupno petih), ki jih je prejela Norveška vojska od švedskega proizvajalca BAE Systems’ Hägglunds iz Örnsköldsvika. Pred tem so že prejeli pehotna bojna vozila in inženirska vozila (na slikah spodaj), sedaj večnamenska bojna vozila, pričakujejo pa še poveljniška in izvidniška vozila CV90 (Combat Vehicle 90).

“Norveška bo imela z novo generacijo CV90 (Combat Vehicle 90) najnaprednejšo floto oklepnih bojnih vozil (IFV) na svetu, ki so rešitev z dokazano nizkim tveganjem (za vojake). Ponosni smo, da bo imela Norveška vojska v svoji oborožitvi  od leta 2015 dalje pet različnih modelov CV90, ki bodo dobavljivi pravočasno in v skladu s proračunom,” je dejal polkovnik Ragnar Wennevik, vodja projekta CV90 v Norveški vojski.

Dve leti in pol po podpisu pogodbe v Oslu za nadgradnjo obstoječih in dobavo novih oklepnih bojnih vozil CV90 je BAE Systems Hägglunds Norveški vojski  sedaj dobavil prve tri od petih različnih variant tega goseničarja.

Pogodba med švedskim proizvajalcem in Norveško vključuje nadgradnjo obstoječe flote103-h oklepnikov CV9030 in izgradnjo 41 novih vozil, tako da bo Norveška vojska imela skupno 144 naprednih oklepnikov CV90 v različnih konfiguracijah s povečanimi zmogljivostmi – na področju varnosti, preživetja, radarskih, obveščevalnih sistemov in interoperatibilnosti za bojišča prihodnosti in konfliktne scenarije, so zapisali norveški predstavniki.

Norveški vojaki bodo skupaj uporabljali 144 goseničnih oklepnih vozil CV90, od tega 74 v pehotni, 21 v izvidniški, 15 v poveljniški, 16 v inženirski in 16 v večnamenski različici. Poleg tega bodo dobili tudi  2 vozili za usposabljanje posadk in tehnikov. Norvežani pa so jeseni pri nemškem podjetju Krauss-Maffei Wegmann KMW naročili tudi štiri bojne simulatorje vozil CV90.

Pripravil: A. Knific, foto: MilitaryPhotos

Povezani članki