Nova lansirna ploščad za Rafaelove protioklepne rakete spike NLOS

by Urednik

ENOOSNA PRIKOLICA ZA PROTIOKLEPNE RAKETE SPIKE NLOS

Novo prikolico, ki rabi kot lansirna ploščad za protioklepne in protiutrdbene rakete spike NLOS (izven vidnega obzorja – Non Line of Sight) so pri izraelskem Rafaelu razvili v poldrugem letu.

Na lansirni ploščadi je enkrat več raket kot na predhodni, ki so jo koalicijske sile preizkusile v Afganistanu za zaščito prednjih operativnih baz pred raketnimi napadi talibanov. Poleg tega ima novi sistem v primerjavo s prejšnjim, za katerega se je odločilo nekaj članic NATO, še druge izboljšave. Izboljšali so namerilni sistem in sistem za podporo, s kakršnima so že opremili lansirni sistem za rakete spike NLOS na vozilu, kakršnega so razvili za Južno Korejo.

Sistem razvijajo Izraelci že trideset let, namenjen pa je uničevanju nasprotnikovih oklepnikov daleč v nasprotnikovem zaledju. To je Izraelu prineslo veliko prednost v asimetričnem vojskovanju v zadnjem obdobju, saj so dodobra izkoristili velik doseg protioklepnih raket spike, njihovo natančnost in učinkovitost v preventivnih napadih – delovanju proti asimetričnim in terorističnim ciljem na obmejnih območjih z Libanonom, sirijo in v Gazi.

Lansirni sistem SPARC naj bi začeli serijsko proizvajati že letos, imajo znane kupce , ki jih bodo v začetku tudi logistično in drugače podpirali. Lansirni sistem za rakete spike so zasnovali za uporabo na prednji bojni liniji, deloval pa bi daljinsko upravljano – neodvisno od vlečnih vozil, primeren pa je za uporabo v lahkih enotah, opremljenih z različnimi, v prvi vrsti z lahkimi taktičnimi vozili.

Pripravil: B. Knific, foto: Rafael

Povezani članki