Nova oborožitev Vojske Srbije: skupaj 90 novih oborožitvenih sistemov

by Urednik

SRBIJA “STAVI” NA OBOROŽITVENO INDUSTRIJO OROŽJA

Srbski obrambni minister Vulin je leto 2018 označil za izjemno, saj je Vojska Srbije dobila kar 29 novih oborožitvenih sistemov, v naslednjih letih pa pričakujejo skupaj kar 90 novih oborožitvenih sistemov, od tega 76 domače izdelave.

Med obiskom Vojaško tehničnega inštituta (Vojnotehnički Institut, VTI) v Beogradu, ki deluje v sklopu srbskega obrambnega ministrstva, v začetku januarja 2019 je srbski obrambni minister Aleksandar Vulin predstavil in ocenil novo orožje ter oborožitvene sisteme, ki jih bo Vojska Srbije kmalu dobila v oborožitev. Prav tako je izpostavil, da je VTI lani zaposlil 50 mladih inženirjev, še 75 pa se jim jih bo pridružilo v letošnjem letu. Ob tem je Vulin poudaril, da bodo 45 izkušenih inženirjev, ki so bili sicer predvideni za upokojitev, obdržali aktivno zaposlenih.

Vulin je leto 2018 označil za izjemno, saj je Vojska Srbije dobila kar 29 novih oborožitvenih sistemov. To pa je, po besedah Vulinovega namestnika Nenada Miloradovića, le del od skupaj 90 sistemov, ki jih bo dobila Vojska Srbije v srednjeročnem obdobju, od teh pa jih je kar 76 razvila in izdelala srbska vojaška industrija.

Pred nedavnim so v VTI prikazali oborožitvene sisteme, vključno z orožji, s katerimi bodo opremili novo pridobitev – helikopter H145M: lanser nevodenih raket L80-07 za sedem raket S-8 80 mm in obesnik z enocevnim  mitraljezom kalibra 12,7 mm.

V VTI so prikazali tudi oboroženo verzijo brezpilotnega letalnika pegaz, digitalizirani posodobljeni mobilni radar P-40, posodobljeni mobilni zračno-obrambni sistem srednjega dosega kub-M, vodene rakete zrak-zemlja VRVZ-200, vodene rakete VRZV-24 240 mm (modificirana ruska nevodena raketa S-24B) z bojno konico s 123 kg in deklariranim dosegom 10 km, pa tudi različne vrste opreme iz posodobitvenega paketa za letalo orao 2.0 (posodobitveni paket je namenjen dvosedi različici podzvočnega jurišnika orao, namenjenega napadom na cilje na tleh in taktičnim izvidniškim nalogam).

Na razstavi VTI so razkrili tudi, da Srbija izpopolnjuje topovski zračno-obrambni sistem Bofors L/70 40 mm v sovpregi z radarjem M85 žirafa (Ericssonov radar giraffe M75, nameščen na tovornem vozilu FASP2026), ki bo dobil poveljevalno in nadzorne zmogljivosti.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Vojska Srbije

Povezani članki