Novi ruski tank T-14 armata, transportna oklepna vozila in oklepna bojna vozila

by Urednik

RUSIJA LE POPOLNOMA POKAZALA NOVA OKLEPNA VOZILA

Prve slike oborožitve tanka T-14 armata, BMP T-15, kurgenec-25, …

Rusko obrambno ministrstvo je prvič uradno prikazalo fotografske (popolne) posnetke povsem novih bojnih vozil, ki jih bodo prikazali na vojaški paradi na Dnevu zmage 9. maja na Rdečem trgu v Moskvi. Tokrat so svet obkrožili posnetki (prvič) povsem odkritih oklepnikov.

Na paradi 9. maja bodo na  Rdečem trgu prikazali skupaj 194 oklepnih vozil, 150 letal in helikopterjev ter 14.000 vojakov. Za primerjavo: na lanskoletni paradi je sodelovalo 11.000 vojakov, 151 vozil ter 69 letal in helikopterjev.

Glavni bojni tank T-14 armata

Najzanimivejši bo zagotovo novi ruski tank T-14, zasnovan in izdelan v Uralvagonzavodu. Oborožen je z gladkocevnim topom kalibra 125 mm  ove generacije, ob tem pa so na kupoli še metalci dimnih omb 57 mm in pa mitraljez 12,7 mm na desni strani kupole. Tank tvorita dva glavna sklopa: šasija s prostorom za tri člane posadke in oborožitvena kupola.

Oklepno pehotno vozilo BMP T-15 armata

Oklepno bojno vozilo pehote BMP-15 armata je zasnovano na platformi armata. Oboroženo je z avtomatskim topom 2A42 30 mm in štirimi vodljivimi protioklepnimi raketami kornet-EM. Značilnost vozila je veliko skupnih sklopov s tankom T-14 armata, Motor je nameščen v prednjem delu vozila, vozilo upravljata dva člana posadke, v izkrcnem delu vozla – zadaj – pa je prostora za oddelek vojakov.

Gosenično oklepno vozilo kurgenec-25

Novo transportno oklepno vozilo, ki ga bodo predstavili na paradi, je BTR kurgenec-25. Razvili so ga v Strojegradnem obratu Kurgan. Kurganec naj bi bil opremljen z mitraljezom 12,7 ali 7,62 mm. Izdelan je na enotni gosenični platformi kurganec, nanj pa lahko pritrdijo dodatne zaščitne module, prav tako pa so vanj vgradili pasivno oklepno zaščito.

Naslednje vozilo iz te serije je BMP kurganec-25, gosenično bojno vozilo pehote, opremljeno z električno gnano kupolo sredi vrhnjega dela vozila. Oborožen je z avtomatskim topom 2A4230 mm, desno ob glavnem orožju pa je sovprežni mitraljez 7,62 mm. Prav tako je vozilo oboroženo s parom lanserjev protioklepnih raket kornet-EM (na obeh straneh kupole). Namenjen je uničevanju gibljivih in statičnih ciljev, podnevi in ponoči, do razdalje 5500 m.

Samovozna havbica 2S35 koalitsiya-SV

V novo generacijo ruskih oborožitvenih sistemov sodi tudi samovozna havbica 2S35 koalitsiya-SV 152 mm. Samovozna havbica je zasnovana na podvozju 2S19, kupola pa je povsem nova. Pred nekaj meseci so Rusi predstavili dvocevno samovozno havbico z imenom 2S35, vendar je bil projekt kasneje odpovedan.

Samovozna havbica koalicija-SV (2S35 koalitsiya-SV) je opremljena z novim topom 2A88 152 mm, ki je še v razvojni fazi. Med vožnjo je cev umeščena na pritrdišču na glacisu vozila.  Za samozaščito ima havbica tudi mitraljez 12,7 mm, pritrjen na vrhu kupole. Na vsaki strani kupole so po trije metalci dimnih bomb, polnilni sistem havbice pa je avtomatski. Havbica izstreljuje granate nove generacije: 9K25 – lasersko vodljivi izstrelek 152 mm krasnopol.

Oklepno pehotno vozilo BTR bumerang 8 x 8

Transportno kolesno oklepno vozilo pehote BTR bumerang 8 x 8 je namenjen zamenjavi zastarelih ruskih (izvirajo še iz Sovjetske zveze) vozil družine BTR. Leta 2013 so ha med oborožitven razstavo RAE 2013 v Nižnem Tagilu poazali samo predsedniku ruske vlade.

Na bumerang lahko pritrdijo oborožitveno postajo z avtomatskim topom 2A42 30 mm, sovprežni mitraljez 7,62 mm pa je desno od glavnega orožja. Na obeh straneh kupole sta po dva lanserja protioklepnih vodljivih raket kornet-EM.

Več  o novih oklepnih vozilih Ruske vojske si lahko preberete tiskani izdaji Revije Obramba, maj 2015 (izzid 7. 5. 2015), v člankih:

Novi ruski tank T-14 … in še veliko več in

Armata – tank za parado zmage

Pripravil: B. Knific, foto: Mil.ru, Military Photos

Povezani članki