Novo oklepno vozilo z vodnim topom

by Urednik

NA BLIŽNJEM VZHODU PREDSTAVILI OKLEPNI VODNI TOP ZA POSREDOVANJE V NEMIRIH

Podjetje IAG iz Združenih arabskih emiratov je predstavilo novo sodobno oklepno vozilo oboroženo z vodnimi topovi za posredovanje v nemirih, ohranjanje reda in miru ter gašenje požarov.

Razvoj novega oklepnega vozila za posredovanje v nemirih nikakor ne čudi, če vemo da se v zadnjih mesecih zaradi naraščajočo krize po vsem svetu  vse več ljudi odpravi ne ulice protestirati proti oblastem, protesti pa se hitro lahko sprevržejo v nemire. Takrat izbruhne nasilje, varnostne sile (policija) pa morajo hitro posredovati, da se prepeči fizično nasilje in uničenje inventarjev.

Podobno je bilo tudi pred dobrim letom dni v Sloveniji, ko je morala Policija posredovati tako v Mariboru kot v Ljubljani. Ob tem pa se je namigovalo, da slovenska Policija nima zadostne opreme (vozil z vodnimi topovi, zaščitne opreme) in izurjenih pripadnikov, da ukroti nemire na dveh ločenih območjih (Ljubljana, Maribor) hkrati.

Na nove potrebe organov pregona v Združenih arabskih emiratih, kakor tudi v drugih državah na Bližnjem vzhodu in ponekod v Evropi, so se hitro odzvali v podjetju IAG (International Armored Group), kjer so razvili novo težko oklepno vozilo za posredovanje v nemirih. Namenjeno je predvsem zadovoljevanju potreb domačih organov pregona, predvsem za posredovanje v urbanih nemirih in pri regionalnih grožnjah. Vozilo pa je postalo zanimivo, zaradi dogajanja v svetu, tudi za policije, organe kazenskega pregona in celo vojaške agencije po celem svetu, saj želijo okrepiti svoj ​​obstoječi vozni park z bolj učinkovito rešitvijo za ohranjanje miru in reda v vseh situacijah.

Oklepni vodni top IAG

Nov oklepni vodni top je na voljo v konfiguraciji 4×4 in 6×6, z različnimi prostorninami motorjev, ki izpolnjujejo emisijski standard od Euro 3 do Euro 5.

Oklep kabine zagotavlja varnost po standardu STANAG 2 in tako zagotavlja visoko raven protibalistične, protiminske in protieksplozivne zaščite.

Oklepnih vodni top je opremljen z vrsto (samo)obrambnih sistemov, kot je sistem proti odpiranju vrat s strni nepooblaščene osebe, gasilni sistem, ki ščiti pnevmatike in kabino iz vseh strani pred požarom, sistem šob pod vozilom, ki škropijo peno oz. vodo ob vožnji skozi ogenj, sistem za odstranjevanje barikad iz notranjosti vozila, zaščitne mreže za svetlobna telesa in stekla,…

Oklepno vozilo z vodnim topom ima tudi veliko najsodobnejših visokotehnoloških pripomočkov, kot so nadzorne kamere s 360° stopinjskim pogledom, zmogljivosti za nočno opazovanje, toplotnimi senzorji,…

V vozilu je rezervoar za 14 m3 vode, ki jo lahko različni visokotlačni vodni topovi in šobe špricajo vse do 65 metrov daleč. Vodni sistem poganja posebna črpalka, ki ima lasten motor z 280 konjskimi močmi.

Pripravil: A. Knific, foto: IAG

Povezani članki