Novo »oko« za tank leopard

by Urednik

NADGRADNJE ZA TANKE LEOPARD

Podjetje Cassidian Optronics, ki ga pri nas poznamo kot nekdanji Carl Zeiss Optropnics, je za serijo glavnih bojnih tankov leopard 2 (A5-A7) priredil toplotno opazovalno kamero attica za uporabo skupaj s poveljnikovo namerilno napravo v tem tanku.

Po precej dolgih in zahtevnih testiranjih je uporabi kamere prižgal zeleno luč sektor »BAAINBw« (del BWB-ja) in Cassidian je dobil naročilo za okoli 7 milijonov evrov za nemške tanke. S tem bo kamera po naročilu vgradljiva v standardni sistem »PEERI R17«, prav tako proizvod Cassidian Optronicsa.

Hkrati je dobila firma Jenoptik Defence& Civil Systems, ki leoparde opremlja z stabilizacijskimi napravami večmilijonsko naročilo za menjavo obeh ogledal na namerilčevem periskopu, s katerimi bodo bistveno popravili zadevanje tanka na brezpotjih. Verjetno gre za vgradnjo na že obstoječe sisteme na glavnih bojnih tankih leopard 2A5 – A7, sicer bi bila cena na pogodbi dvomestna…

Po nekoliko presenetljivem nakupu Saudske Arabije, ki je kupila 270 najnovejših tankov leopard 2A7 in s tem postala edina država na svetu, ki ima v svoji tankovski floti dva najsodobnejše glavna bojna tank: abramsa M1A2 in sedaj še leoparda 2A7 vse kaže, da se bo attica hkrati z nemškim naročilom pojavila tudi v saudskih leopardih, ki po poveljnikovi optiki nekoliko zaostajajo za abramsovim CITV – jem.

Pripravil: A. Vilar, foto: Cassidian

Povezani članki