Ob Makedonskem dnevu neodvisnosti 8. septembra

by Urednik

DELNI POGLED NA SREDSTVA MAKEDONSKE POLICIJE IN VOJSKE

Makedonija praznuje dan neodvisnosti (makedonsko: Den na nezavisnosta) 8. septembra. To je državni praznik od leta 1991, ko je potekal referendum za neodvisnost, na katerem se je več kot 95,5% volivcev odločilo, da Republika Makedonija zapusti razpadajočo jugoslovansko federacijo.

Na letošnjem praznovanju je med drugim v centru Skopja potekala skromna parada makedonskih vojaških in policijskih sil. Najbolj zanimiv vidik se je začel s parado najelitnejših enot, podrejenih Ministrstvu za notranje zadeve po znameniti Ulici 11. oktober in pred makedonskim parlamentom. Javnosti so bile tako prikazane enote in vozila, ki pripadajo Oddelku za posebne policijske operacije – OSPO, natančneje oprema naslednjih enot: Edinica za Specijalne Zadači “Tigar” (ESZ “Tigar”, Enota za posebne naloge “Tiger”), Edinica za brzo rasporeduvanje (EBR, Enota za hitro uvajanje), Posebna edinica za poddrška (PEP, Enota za posebno podporo) in najmlajša enota MVR, 31. decembra 2019 ustanovljena Edinica za interventno policijo (EIP, Enota interventne policije), ki je nadomestila že razpuščeno razvpito in kruto Edinico za prvi odgovor i intervenciju “Alfa” (Enota za prvi odziv in posredovanje “Alfa”).

Na predstavitvi elitne policije so bili trije ešaloni, sestavljeni iz pripadnikov enot posebnih sil, ki jim je sledilo osem izraelskih oklepnih transporterjev Rafael wolf 4×4 (APC) v dveh različicah, pri čemer so bila štiri vozila oborožena z daljinsko vodenimi orožnimi postajami (RCWS). Sledilo je  šest APC-jev Thyssen-Henschel TM-170 hermelin 4×4, oboroženih z mitraljezi PKT 7,62 mm, ki so jim sledili štirje terenii 4×4, Toyota Land Cruiser za posebne operacije in osem kombijev Fiat Ducato, ki jih je konfigurirala policija. MVR je pokazal nekatera druga vozila, ki jih tudi redno uporablja, zvezda policijske parade je bila njihova najnovejša pridobitev – reševalno vozilo AM General M1100 ( podarile so ga  ZDA), ki ga uporablja ESZ “Tigar”.

Armija na Republiko Severno Makedonijo (ARSM, Vojska Republike Severne Makedonije) je s parado prikazala šest ešalonov, prvi je bil ešalon z zastavami, ki so ga sestavljali pripadniki Generalštabu makedonske vojske podrejenega Gardnega bataljona. Preostalih pet ešalonov je predstavljalo elitne posebne enote, ki so bile podrejene Poveljstvu za operacije (ARSM) in so sestavni del bataljona vojaške policije, izvidniški bataljon  in Bataljon posebnih sil.

Vojska Republike Severne Makedonije je na paradi pokazala par visokmobilnih oklepnih vozil Otokar cobra 4×4, ki jim je sledilo šest oklepnih vozil TM-170, opremljenih s kupolami, in šest večnamenskih kolesnih vozil HMMWV, opremljenih s kupolami. Kolona vojaških vozil je videla tudi par HMMWV, konfiguriranih za izvidniške in nadzorne misije, ter štiri tovornjake Iveco 90.17, ki vlečejo havbice 105 mm M101A1 (M2A1).

Zvezda vojaške parade pa je bil edini severnomakedonski transporter tankov  BMC 8 × 8, ki tehta 120 ton in lahko nosi 70 ton. To impresivno vozilo je bilo širšemu javnosti prvič prikazano na ulicah Skopja, odkar ga je Severni Makedoniji aprila 2021 podarila Turčija.

Skromna vojaška parada je dala gledalcem precej omejen pogled na makedonsko policijsko in vojaško premoženje. Na žalost je to veljalo tudi za letalski vidik predstave, ki je doživela devet letalskih preletov: helikopterski trio policijskih Agusta-Bell AB.206B-2 (MAP-7750), AB.212 (MAP-7751) in Mi -171E (MAP-7710)  in dveh vojaških Mi-17 (302 in 303), enega Mi-8MT (307) in enega helikopterja Bell 206B-3 (402) ter para trenažnih letal  Zlin 242L (103 in 104).

Pripravil: Igor Božinovski, foto: YouTube

 

Povezani članki