Po poteh Soške fronte ob 100. obletnici začetka 1. svetovne vojne

by Urednik

16 POHOD ČASTNIKOV IN VETERANOV PO POTEH SOŠKE FRONTE

Na letošnjem že 16. pohodu po poteh Soške fronte, ki ga od leta 1999 dalje organizira Območno združenje ZSČ Nova Gorica, sta Zveza slovenskih častnikov (ZSČ) in Zveza veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) obeležili 100. obletnico začetka prve svetovne vojne.

Tradicionalnega pohoda se je minuli konec tedna (6. december 2014) udeležilo nad 350 pohodnic in pohodnikov iz več kot štiridesetih častniških in veteranskih organizacij. Pohod je potekal po enem najbolj izpostavljenih in glede na število žrtev tragičnih predelov Soške fronte – od Svete Gore mimo Preškega vrha do Vodic.

Na uvodni slovesnosti je predsednik ZSČ, upokojeni generalmajor Alojz Šteiner izpostavil, da je prva svetovna vojna do tedaj najbolj dehumanizirala vojaštvo in je zato treba izpostavljati norost vojne ter množičnega ubijanja. Posledic pa niso čutili le vojaki v rovih in pri oskrbi, ampak tudi civilno prebivalstvo ob frontni črti in v zaledju.

Udeležencem slovesnosti je predsednik ZVVS, upokojeni generalmajor Ladislav Lipič, naslovil poslanico, v kateri je izpostavil vlogo veteranskih organizacij pri zavzemanju za mir in sožitje ter ohranjanje zgodovinskega spomina.

Na pohodu so se udeleženci seznanili s potekom ofenziv in bojevanja ter si ogledali ostaline vojaških položajev in spominska obeležja.

Vir: ZSČ

Povezani članki