Poljska vojska bo prejela 290 novih MLRS HOMAR-K

by Urednik

IZPELJANKA JUŽNOKOREJSKEGA VEČCEVNEGA RAKETNEGA SISTEMA K239 CHUNMOO

Poljske oborožene sile bodo prejele 290 novih samovoznih večvcevnih raketnih sistemov (MLRS) HOMAR-K. So rezultat skupnega dela južnokorejskega podjetja Hanwha Aerospace in poljskih vojaško-industrijskih podjetij.

Novi MLRS HOMAR-K je v bistvu prilagoditev južnokorejskega večcevnega raketnega sistema K239 chunmoo MLRS, ki je bil integriran v šasijo poljskega tovornjaka Jelcz 8×8.

Že septembra 2022 sta poljsko ministrstvo za obrambo in Hanwha Aerospace iz Republike Koreje podpisala pogodbo o dobavi 290 MLRS K239 chunmoo in različnih vrst streliva zanje. Skupni znesek transakcije je 3,55 milijarde dolarjev. Vse dobave raketnih sistemov morajo biti zaključene do leta 2027.

V zadnjih letih sta Poljska in Južna Koreja resno razširili sodelovanje na vojaško-tehničnem področju. Razvoj poljsko-korejskih vezi je koristen za obe državi: na Poljskem so ugotovili, da ameriški in evropski tipi orožja in vojaške opreme niso tako učinkoviti na bojišču, kot bi si poljsko poveljstvo želelo. Poleg tega pa so zelo dragi.

Južna Koreja pa širi trge za izdelke svojega vojaško-industrijskega kompleksa in je v zvezi s tem zelo zainteresirana za sodelovanje s potencialnimi kupci južnokorejskega orožja. Poljska je eden od teh tipičnih kupcev. Predvidevamo lahko nadaljnjo krepitev vezi in sodelovanja med Varšavo in Seulom na tem področju.

Pripravil: B. Knific, foto: X

Povezani članki