Pomen generala Rudolfa Maistra za slovensko vojaško zgodovino

by Urednik

VLOGA IN POMEN GENERALA RUDOLFA MAISTRA IN SLOVENSKE SEVERNE MEJE V 20. STOLETJU ZA SLOVENSKO VOJAŠKO ZGODOVINO

Simpozij “Vloga in pomen generala Rudolfa Maistra in slovenske severne meje v 20. stoletju za slovensko vojaško zgodovino” je potekal v organizaciji Centra vojaških šol, 72. brigade in Vojaškega muzeja Slovenske vojske v sredo, 2. aprila, v Vojaškem objektu Kadetnica v Mariboru. Spodaj si lahko pogledate celotna posnetka prvega in drugega dela simpozija.

Program simpozija je oblikovalo devet referentov, ki so osvetlili različne vidike vloge in pomena generala Maistra in slovenske severne meje. Zbrane je najprej pozdravil polkovnik mag. Valter Vrečar, poveljnik Centra vojaških šol, za njim pa je za govornico stopil slavnostni govornik brigadir mag. Bojan Pograjc, pomočnik načelnika GŠSV.

Za začetek je Simona Pörš predstavila Maribor med prvo svetovno vojno, višji vojaški uslužbenec mag. Gregor Kastelic pa je orisal vojaško izobraževanje v mariborski Kadetnici med prvo svetovno vojno in takoj po razpadu Avstro-Ogrske. Nato so sledili trije referati o generalu Maistru: General Rudolf Maister in Vojski Države SHS in Kraljevine SHS (major mag. Zvezdan Marković); Vojaška kariera Rudolfa Badjure (višji vojaški uslužbenec dr. Blaž Torkar); Maistrova eskadrilja (mag. Matjaž Ravbar). Širši javnosti malo znano osebnost Rudolfa Badjure, ki je (tudi kot pionir) zaznamoval številna področja, bomo kmalu obširneje predstavili tudi na spletnem portalu Obramba.

Naslednji sklop predstavitev se je nanašal na slovensko severno mejo: Boji na slovenski severni meji med aprilsko vojno leta 1941 (stotnik Aleš Zelenko); Slovenska severna meja med letoma 1945 in 1949 (dr. Martin Premk); Vojaška obramba Slovenije 1991 in slovenska severna meja (Mladen Horvat). Za konec je Rok Filipčič osvetlil še aktualno obletnico: 10 let članstva Republike Slovenije in Slovenske vojske v Severnoatlantskem zavezništvu NATO.

Pripravil: Jure Mikelj

VIDEO: SIMPOZIJ O GENERALU MAISTRU IN SLOVENSKI SEVERNI MEJI

Simpozij o generalu Maistru in slovenski severni meji – 1. del (1h 45 min)

Simpozij o generalu Maistru in slovenski severni meji – 2. del (1h 35 min)

 

Povezani članki