Predstavili koncepta francoskih oklepnih vozil griffon in jaguar

by Urednik

FRANCOSKA VOJSKA BO PO LETU 2018 DOBILA 2.000 OKLEPNIH VOZIL JAGUAR IN GRIFFON

Francoski obrambni minister Jean-Yves le Drian je ob obisku 27. gorske artilerijsko-pehotne Varces (Isère) predstavil koncepta prihodnjega večnamenskega oklepnega vozila griffon in bojnega-izvidniškega oklepnega vozila jaguar za Francosko vojsko, ki sta ju razvila podjetja Nexter Systems, Renault Trucks Defense in Thales.

Nova šestkolesnika (6×6) naj bi v Francoski vojski v okviru programa Scorpion zamenjala stare oklepnike VAB, AMX10RC, ERC Sagaie in VAB hot, ki so bili proizvedeni v 70-ih in 80-ih letih.

Francija je za program Scorpion, s katerim želi dvigniti raven svojih sil in poenotiti sisteme, ustanovila podjetje GME, ki združuje francoska obrambna podjetja Nexter Systems, Renault Trucks Defense in Thales. Njihov cilj je skupna uveljavitev najsodobnejših inovacij in znanja na področjih mobilnosti, varstva, orožja in digitalizacije, ki bodo vključene v novih sistemih. Učinek na terenu za prihodnjih skupnih taktičnih skupin opremljenih z novimi oklepnimi kolesniki  pa naj bi se močno povečal glede na prejšnje generacije.

Pogodba za vse tri družbe, njena vrednost se ocenjuje na okoli 5 milijard Evrov, je razdeljen na razvojni, proizvodni in vzdrževalni (tekom življenjskega cikla) del. Prva pogodba v vrednosti 752 milijonov evrov zajema razvojno delo na večnamenskih oklepnih pehotnih vozilih (VBMR) 6 x 6 in 4 × 4, sedaj imenovanih griffon, kot tudi  oklepnih izvidniških bojnih vozilih (EBRC) 6 x 6, sedaj imenovanih jaguar.

Po letu 2018 nameravajo proizvesti skoraj 2000 oklepnih kolesnih vozil tipa griffon in jaguar, kar naj bi ustvarilo 1.000 delovnih mest v razvojni fazi in 1700 delovnih mest v proizvodni fazi.

Pripravil: A. Knific, foto: Defense Update

Povezani članki