Predstavitev posodobljenega tanka T-90MS

by Urednik

MODERNIZACIJA RUSKEGA GLAVNEGA BOJNEGA TANKA T-90

Rusi so predstavili izboljšano različico tanka T-90MS, ki predstavlja opazno posodobitev  na področjih ognjene moči, zaščite  in mobilnosti.

Lahko rečemo, da je bil ruski tank kar v središče zanimanja pred kratkim zaključenega sejma v New Delhiju in to vsaj iz dveh razlogov: Indijci imajo licenco za ta tank in se trudijo z vsemi modeli – od T-72 naprej – v tovarni v Avadiju. Po skoraj desetletju, odkar je bil predstavljen skrivnosten »črni orel«, ni bilo jasno, v katero smer bo krenil največji ruski tankovski koncern Uralvagonzavod iz Nižnjega Tagila, ki je tank razglasil za nič več in nič manj kot »tank 4. generacije«.

Možnosti sta bili dve: modernizacija v Rusiji ne preveč priljubljenega (ali pa predragega) tanka T-90 ali nadaljevanje opuščenega programa T-95. Ker tanki niso šli v promet doma, je Rosoboronexportu uspelo prodati 450 tankov T-90S v Indijo, kjer ga imenujejo »brišna«. S tem so so postali Indijci tudi največji uporabniki tega tanka, saj imajo naročenih še približno 300. Poleg Indije imajo tanke T-90 v oborožitvi še Azerbajdžan, Ciper (45) in Venezuela (92), Alžirija je naročila 120 tankov (za primer »CNN revolucije«), Turkmenistan pa 30. Vse skupaj gre iz kvote propadlega libijskega naročila, ki je bilo prepozno… . Sicer pa pripravljajo Indijci srednjeročno opaznejšo reorganizacijo tankovskih enot, katere rezultat naj bi bila popolnitev 59 polkov s skupaj 1675 tanki T-90S (ali z izboljšano verzijo tanka), od katerih naj bi jih vsaj 1000 licenčno izdelali sami. Ker dobava poteka izjemno počasi, obstaja možnost modernizacije že naročenih vozil v prihajajočih letih.

Modernizacija »MS« predstavlja opazno posodobitev že kar zastarelega tanka in to na področjih ognjene moči, zaščite (to sta bili precej šibki točki) in pa mobilnosti, medtem ko izboljšanje vzdrževanja in zanesljivosti spremlja vsako rusko modernizacijo, s čemer naj bi se opazno vplivalo na zmanjševanje vzdrževalnih stroškov.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Ruski glavni bojni tank T-90 MS v akciji

Povezani članki