Putin zanikal namestitev raket iskander v Kaliningradu

by Urednik

ČLANICE NATO PAKTA ZAKRBLJENE NAD DOMNEVNO POTEZO RUSIJE

Nemški mediji minuli vikend zapisali, da naj bi iz satelitskih posnetkov zaznali, da je Ruska vojska ob meji s članicami zveze Nato namestila balistične rakete iskander-M (novica spodaj). V zahodnih državah so se na novico odzvali z ogorčenjem in pozvali ruske voditelje, da naj raketne sisteme iskander umakne.

Danes, 19. decembra 2013, se je na pozive odzval tudi ruski predsednik Putin, ki je “tiho” premestitev (desetih) raketnih sistemov iskander-M (Nato: SS-26 stone) v baltsko eksklavo Kaliningrad ob mejo z baltskimi državami ter članicami pakta Nato (Poljsko, Estonijo, Latvijo in Litvo) zanikal.

“Takšne odločitve nismo sprejeli,” je dejal Putin na maratonski letni tiskovni konferenci kot odgovor o namestitvi raketnih sistemov iskander-M bližje Evropi.

“Mi smo že večkrat dejali, da raketni ščit ogroža naš jedrski potencial, zato se moramo odzvati. En možen odgovor na to bi bila tudi namestitev iskanderjev v Kaliningradu,” je dejal Putin.

V ponedeljek je rusko ministrstvo za obrambo dalo dvoumno zapisano izjavo, da so bili raketni sistemi iskander nameščeni v ruskem zahodnem vojaškem distriktu, ki vključuje Kaliningrad kot tudi evropski del Rusije.

V skladu z izjavo so predstavniki številnih držav članic zveze Nato izrazili zaskrbljenost, če je novica resnična. Ta poteza bi pomenila poglabljanje napetosti z Rusijo, kar bi lahko zahtevalo odziv Nata. Združene države Amerike so sporočile, da bo ta poteza porušila mir v regiji.

V odgovoru na vprašanje novinarju iz državnega medija Chanel One, ki je pripomnil, da je prišlo do “histerične” reakcije in da je stanje spominjalo na “farso”, Putin ni želel ničesar dodati.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki