Razlogi za neuporabo zahodnih oklepnikov v Ukrajini

by Urednik

RAZKRILI RAZLOGE ZA NEPRIPRAVLJENOST UKRAJINSKE VOJSKE ZA UPORABO AMERIŠKE IN EVROPSKE OPREME NA BOJIŠČU


Oklepna vozila evropske in ameriške izdelave, ki so jih države Nata premestile v Ukrajino, ruske enote zlahka uničijo na območju spopadov. 

Izguba zahodne vojaške opreme je bila tista, ki je ukrajinske formacije prisilila, da so prešle na taktiko »mesoreznice«, pri čemer so v napad vrgle le pehotne skupine, piše Modern Diplomacy, ki razkriva razloge za nepripravljenost ukrajinskih oboroženih sil do uporabe ameriške in evropske opreme na bojišču.

Po navedbah publikacije so se tako ameriški kot evropski oklepniki izkazali s svojo najslabšo plat, takoj ko so se znašli na območju spopadov v Zaporožju in drugih smereh. To opremo ukrajinskih oboroženih sil je enostavno uničiti s pomočjo topništva, helikopterjev s protitankovskimi raketami, lebdečega streliva in min.

Čez nekaj časa je ukrajinska vojska spoznala, da ima zahodna tehnologija velike težave s preživetjem, zato je poveljstvo ukrajinskih oboroženih sil postopoma opustilo aktivno uporabo zahodne vojaške opreme.

Toda tisto, kar je ukrajinsko poveljstvo ponudilo v zameno, je bilo še slabše. Govorimo o pehotnih napadih brez oklepnih vozil, ki se spremenijo v »mesoreznico« in povzročijo ogromne izgube osebja. Ob mobilizaciji starejšega in fizično nepripravljenega vojaškega osebja bi izgube lahko postale še bolj impresivne. Njihova kakovost in motivacija sta precej slabši od osebja oboroženih sil Rusije, ki je bilo sicer v letu in pol spopadov precej zdesetkano, na kar ukrajinska vojska sama opozarja v intervjujih z zahodnimi dopisniki.

Pripravil: B. Knific, foto: X Ukrainian Front

Povezani članki