Rheinmetall predstavil novo kolesno samovozno havbico 155 mm

by Urednik

NOVA NEMŠKA HAVBICA Z MOŽNOSTJO NADGRADNJE

Nemški Rheinmetall je na britanskem oborožitvenem sejmu DSEI 2021 sredi septembra premierno svetovni javnosti predstavil novo kolesno samovozno havbico kalibra 155 mm L52 na šasiji HX3 10×10, ki velja za topniški sistem naslednje generacije.

Nova 155 mm samovozna havbica na kolesih Rheinmetall je nameščena na visoko mobilnem podvozju HX 10×10, ki ga je razvilo podjetje Rheinmetall MAN vojaška vozila. Havbica je opremljena z visoko zaščiteno kabino in popolnoma avtomatsko, daljinsko vodeno topniško kupolo, kamor lahko vstopi tudi posadka. To pomeni, da za upravljanje sistema iz oklepljene kabine zadostujeta le dva vojaka.

Kupola se lahko vrti za 360 stopinj in ima skladišče za 40 izstrelkov. Za glavno oborožitev sistema  je bil izbran top Rheinmetall L52, medtem ko bo top L60, ki je še v razvoju, omogočal še izboljšati orožje. L60 bo lahko izstreljeval (nizkocenovne) standardne izstrelke (boattail; base bleed; V-LAP) na razdajo več kot 80 kilometrov. Natančno vodeno strelivo, kot je vulcano, pa bo omogočilo napade na cilje velike vrednosti na še večjih dosegih.

V primerjavi z drugimi artilerijskimi platformami na kolesih, ki že dosegajo mejo teže in nosilnosti, uporaba ponuja HX 10×10 prednost neizkoriščenega potenciala rasti za približno pet ton dodatne  nosilnosti. Glede na predvideno življenjsko dobo 30-40 let bi lahko to dodatno nosilnost uporabili za vključitev številnih dodatnih sistemov, pa tudi za transport dodatnega streliva. Poleg tega, ker je havbica že od začetka zasnovana za daljinsko upravljanje in pol ali popolnoma avtomatsko delovanje, lahko deluje brez posadke.

Pripravil: A. Knific, foto: Rheinmetall

Povezani članki