Romunija kupila 250 lahkih terenskih vozil Dacia duster

by Urednik

ZA OKLEPNIKE JLTV ROMUNIJA NAČRTUJE ZAPRAVITI 55,5 MILJONA USD

Kot del zaveze za obnovo voznega parka, ki jih bodo uporabljale Oborožene sile Romunije (Formata Armate Române – FAR), bodo nabavili približno 250 lahkih terenskih vozil Dacia duster (LUV) kupljenih za približno 32 milijonov RON (3,8 milijona USD). Ob tem načrtujejo še nakup okoli 120 štirikolesnih oklepnikov JLTV.

Romunski obrambni Minister Nicolae Ciucă je na novinarski konferenci v začetku novembra poudaril izpolnjevanje ciljev romunskega obrambnega ministrstva v prvem letu mandata. Dacia duster je kompaktno terensko vozilo, ki ga francoski proizvajalec Renault in njegova romunska hčerinska družba Dacia skupaj proizvajata in tržita že od leta 2010. Prihodnja pridobitev romunskega obrambnega ministrstva bo najverjetneje privedla do opremljenosti nacionalne vojske z militariziranim dusterjem, prilagojenim transportnim zahtevam FAR. To vozilo z izbirno konfiguracijo 4×4 ima poleg terenskih pnevmatik še zunanjo zaščito pred prevrnitvijo in odstranljiv vitel, vlečni kavelj za lahke prikolice ali minomete, dodatne zaščito karoserije pri motorju, menjalniku, rezervoarju za gorivo in zadnjem diferencialu, 12 / 24V zunanje vtičnice za medsebojno povezavo vozila in “zatemnitev” svetlobnega sistema in prikrivanje žarometov.

V ločeni novici je vlada Romunije 28. oktobra objavila sklep št. 922/2020, s katerim je odobrila začetek postopka nabave oklepnih bojnih vozil za Sile za posebne operacije romunske vojske (Forţele pentru Operaţii Special – FAR). Sklep poziva k nujnemu nakupu specializiranih oklepnih bojnih vozil in z njimi povezane integrirane logistične podpore, da se zagotovi nadarjenost in delovanje struktur sil za posebne operacije, ki jih je Romunija prevzela s cilji zmogljivosti v okviru Natovega obrambnega načrtovalnega procesa 2017 z izvedbenim rokom v letu 2022. Vozila, ki jih načrtujejo nabaviti, bodo stala 227,77 milijona RON (55,56 milijona USD) in čeprav vladni dokumenti ne vsebujejo podrobnosti o tipu vozila, ki ga je treba nabaviti, romunski mediji nakazujejo, da je bila odločitev o nakupu že sprejeta: gre za 120 – 130 vozil Oshkosh Defense 4×4 Joint Light Tactical Vehicles (JLTV) prek programa ameriške vlade za tujo vojaško prodajo.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: TopWar

Povezani članki