Rusija bo izvažala (balistične) raketne sisteme iskander

by Urednik

RUSKI INŽENIRJI ŽE PREIZKUŠAJO IZSTRELKE ISKANDER ZA TUJA TRŽIŠČA

Iz Rusije prihajajo novice, da namerava rusko državno podjetje za izvoz orožja Rosoboronexport kmalu na tujih trgih ponuditi (balistični) raketni sistem iskander (NATO: SS-26 stone). Novica prihaja le dva meseca po srečanju med predstavniki Rusije in Savdske Arabije, na katerem naj bi se že pogajali o možnosti izvoza raketnega sistema 9K720 iskander v izvozni različici E (domet 300 km).

Novico o začetku prodaje protiraketnega sistema iskander izven Rusije je pred sporočil  generalni direktor Rosoboronexport Anatolij Isaikin, vendar pa novinarjem ni zaupal kdaj naj bi se to zgodilo.

Zanimanje in pogovore o možnem nakupu ruskih balističnih raket kratkega dosega iskander je že sredi avgusta 2015 potrdil savdski zunanji minister Adel al-Jubeir po srečanju z ruskimi ministri v Moskvi. Že takrat pa se je zastavljalo vprašanje, ali bo Rusija res privolila v prodajo (naprednega) raketnega sistema iskander Savdski Arabiji, ki velja za tesno ZDA.

Mobilni raketni sistem iskander – M je opremljen z dvema enostopenjskima vodenima izstrelkoma 9M723K1 na trdno gorivo. Za sistem je značilna visoka mobilnost in okretnost, saj traja le 20 minut da se sistem pripravi v operativno stanje. Balistični raketni sistem 9K720 iskander kratkega dosega so začeli razvijati v letu 2006, namenjen pa je uničevanju širokega spektra ciljev – vse od sovražnikovih vojaških enot do podzemnih poveljniških centrov. Z dometom 500 kilometrov pa raketni sistem iskander-M ne spada v kategorijo jedrskih raket srednjega dosega, ki jih prepoveduje pogodba med Rusijo in ZDA (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty 1987).

Raketni sistem iskander-E je izvozna različica, posebej izdelana za izpolnjevanje omejitev MTCR (Missile Technology Control Regime) in ima zato doseg le 280 km. Testi najnovejših raket za sistem iskander naj bi se zaključili do konca leta 2015, sporoča proizvajalec.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: Testiranje raketnega sistema iskander med vajo Center-2015 (september 2015)

Povezani članki