Rusija bo Kitajski prodala raketne sisteme S-400

by Urednik

KITAJSKA PRVI TUJI KUPEC SISTEMOV ZRAČNE OBRAMBE S-400 TRIUMF

Ruski predsednik Vladimir Putin je dal zeleno luč za prodajo najnovejšega raketnega sistema zračne obrambe S-400 triumf Kitajski, kar bo dalo Pekingu prednost v zračnem prostoru Tajvanske ožine in nad spornimi otoki v vzhodnem Kitajskem morju.

Kitajska je bila zainteresirana za nakup protiraketnih sistemov S-400 zemlja-zrak (SAM- surface-to-air missile) že vse od leta 2011. Pred dvema letoma de je Rusija pogovarjala z več državami, ki se zanimajo za nakup tega sistema, vendar je bila prisiljena prekiniti pogajanja, da bi zagotovila vso podporo informacijskih in komunikacijskih tehnologij za Rusko vojsko, je januarja letos sporočil generalni direktor Rosoboronexporta. Raketni sistemi zračne obrambe S-400 za izvoz naj bi bili pripravljeni do maja 2016. Še leta 2012 so predstavniki ruskega obrambnega ministrstva dejali, da ni nobenih načrtov za izvoz raketnega sistema S-400. Izdelan naj bi bil le za Rusko vojsko.

Rusijo je skrbela predvsem možnost, da bi kitajski inženirji preučili sisteme S-400 in nato izdelali svoje kopije. Vendar pa je ruski proizvajalec Almaz-Antei s prvimi proizvedenimi baterijami S-400 pomirila ruske oblasti, saj naj jih ne bi bilo tako zelo enostavno kopirati. Poleg tega je Rusija s Kitajsko podpisala tudi sporazum o pravicah za intelektualno lastnino v zvezi s trgovino z orožjem, poroča Kommersant.

Kitajska Ljudska osvobodilna vojska (PLA) si želi kupiti vsaj dva bataljona sistemov S-400 (vsak bataljon sestavlja do 6 lansirnih ploščadi in radarski sitem). Kitajci imajo že izdelan načrt postavitve mobilnih raketnih sistemov S-400 triumf, ki bodo varovali tako Pekingu in Šanghaj, po nekaterih virih pa naj bi nadzorovali tudi zračni prostor nad Tajvanom in spornimi otoki Diaoyu oz. Senkaku ( po japonsko).

Raketni sistem zemlja-zrak S-400 triumf (NATO: SA-21 growler) je srednjega do dolgega dosega, ki lahko učinkovito sestreli vsak cilj v zraku, vključno z balističnimi raketami, z dosegom do 400 kilometrov in do višine 30-ih kilometrov. Vsaka baterija sistema S-400 triumph lahko hkrati spremlja do 36 ciljev.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Testiranje raketnega sistema S-400 triumf

Povezani članki