Rusija bo na Arktiki zgradila 13 letališč in 10 radarjev

by Urednik

RUSIJA NADALJUJE Z OSVAJANJEM ARKTIKE

Rusija bo zgradila vsaj 13 vojaški letališč, več raketnih izstrelišč in 10 radarskih postaj na območju Arktike z namenom  zaščite ruske obrambne varnosti v regiji, je dejal general Mihail Mizintsev, vodja Nacionalnega centra za vodenje obrambe.

V aprilu 2014 je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da bo Rusija zgradila mrežo vojaških objektov na svojem arktičnem ozemlju, ki bodo gostili napredne vojaške ladje in letala, kot del načrta za povečanje zaščite interesov in meja države v tej regiji. Putin je sredi oktobra 2014 napovedal, da bo na območje Arktike, ki naj bi bilo izredno bogato z nafto, plinom in minerali, poslal 6000 vojakov.

Rusi so v zadnjih letih sprejeli številne politične, gospodarske in vojaške ukrepe, s katerimi želijo zaščiti interese Ruske Federacije na območju Arktike. Rusijo zanima tako vzpostavitev in nadzor Severnomorske poti (SEVEROPUT), ki bo močno skrajšala transportno pot iz Azije v Evropo, kakor tudi dostop do naravnih virov na severu zemeljske oble. Seveda se zanje zanimajo tudi druge države (članice zveze Nato), zato ne čudi velik interes ruskih oblasti za krepitev vojaške moči na Arktiki. V ta namen so že začeli obnavljati staro sovjetsko pomorsko bazo na Novih sibirskih otokih kjer so poleg baze zgradili tudi letališče, podobno tudi na otoku Nova Zemlja. Ob tem ruski znanstveniki tudi že razvijajo novo različico prestreznih lovcev MiG-31, ki bo prilagojena delovanju v ekstremnih arktičnih razmerah.

Rusija se tako namerava boriti za pravice na subarktičnem območju, kjer je velika zaloga virov energije, ki postajajo vse bolj dostopni zaradi taljenja ledu. Leta 2007 je ruska podmornica že namestila rusko zastavo na morskem dnu nekaj več kot dve milji pod severnim tečajem, saj naj bi na tem območju bile velike zaloge plina, ki so po ocenah vredne več milijard dolarjev.

Norveška znanstvenika na Arktiki presenetila ruska jedrska podmornica

Zanimivo srečanje sta doživela tudi norveška znanstvenika Yngve Kristoffersen in Audun Tholfsen na Arktiki, ki sta 16. oktobra 2014 zvečer nekaj sto metrov od baznega tabora zagledala bledo luč. Ko sta se začeli približevati svetlobi sta opazili, da gre za vojaško podmornico. Ob tem sta posnela nekaj fotografij, ko pa sta se približala na približno 100 metrov, je podmornica izginila pod ledom. Šele pri preučevanju fotografij sta nato ugotovila, da je šlo verjetno za rusko jedrsko podmornico BS-136 Orenburg razreda delta-III.

Severnomorska flota Ruske mornarice je leta 1994 poslala podmornico K-129 Orenburg na obnovitvena dela v ladjedelnico Zvezdochka. Leta 2002 so nato dobili nazaj podmornico za posebne (raziskovalne?!) namene, ki pod sabo lahko nosi tudi mini podmornico, in jo  preimenovali v BS-136 Orenburg (projekt 09786).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Yngve Kristoffersen in Audun Tholfsen

SORODNE NOVICE:

Rusija ponovno namestila mornarico v bivši sovjetski bazi na Arktiki

Rusija je ponovno vzpostavila svojo vojaško prisotnost na z naravnimi viri bogatem območju Arktike, kjer je v sovjetsko pomorsko bazo ponovno namestila svoje sile.

Rusija namestila najhitrejše prestreznike MiG-31 na Arktiki

Rusko obrambno ministrstvo je prestreznike dolgega dometa MiG-31 namestilo v arktično oporišče Rogachyovo na otoku Nova Zemlja (Novaya Zemlya), od koder bodo branili Rusijo pred morebitnimi napadi iz severa.

Povezani članki