Rusija potrdila uporabo raketnega sistema iskander-M v Siriji

by Urednik

TESTIRANJE (PRVA UPORABA) SODOBNEGA RUSKEGA OROŽJA V BOJU

Ruska vojska je med vojaškim posredovanjem v Siriji uporabila tudi novi balistični raketni sistem kratkega dosega 9K720 iskander-M, je dejal ruski podpredsednik vlade Yury Borisov.

Rusija je med vojaškimi operacijami proti ISIS-u v Siriji uporabljala raketni sistem iskander-M, ki se je po besedah Borisova izkazal za učinkovitega, kot tudi najnovejša večcevna raketometa tornado-G (zadnja različica BM-21 grad 122 mm) in (zadnja različica) BM-30 smerch 300 mm.

Mobilni sistem balističnih raket 9K720 iskander-M (NATO: SS-26 stone) je nadomestil sovjetske rakete scud in tocha-U. Vodeni izstrelki imajo domet do 500 kilometrov in lahko nosijo konvencionalne ali jedrske bojne glave. Iskander je bil zasnovan za premagovanje sovražnikovih sistemov zračne obrambe. Raketa leti z nadzvočno hitrostjo, v terminalni fazi leta manevrira in sprošča vabe. V nekaterih primerih se lahko ta balistična raketa uporabi tudi kot alternativa natančnemu bombnemu napadu.

Borisov je še dodal, da je Rusija v Siriji prvič uporabila tudi svoje strateške bombe Tu-160, bombnikeTu-22M3 in Tu-95, kot tudi palubne lovce MiG-29K in palubne helikopterje Ka-52K.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki