Rusija pripravljena izvažati nove tanke T-14 armata

by Urednik

KATERE DRŽAVE SE BODO OBOROŽILE S TANKI ARMATA?

Rusko obrambno podjetje Uralvagonzavod (UVZ) se je pripravljeno dogovarjati o možnem izvozu glavnih bojnih tankov nove generacije T-14 armata na tuje trge, je v intervjuju za radijsko postajo Ekho Moskvy dejal  generalni direktor podjetja Oleg Siyenko.

Novi tank armata (object 148), ki ga je Ruska vojska javnosti prvič predstavila na letošnji vojaški paradi ob Dnevu zmage (9. maj) v Moskvi, vzbuja kar nekaj zanimanja pri nekaterih državah v Aziji in na Bližnjem vzhodu.

“Imeli smo veliko pogovorov z različnimi delegacijami v okviru nedavnega Ruskega sejma orožja (RAE-2015), ki so vse pokazale zanimanje za nakup teh produktov,” je dejal Siyenko, vendar je ob tem poudaril, da je prioriteta Uralvagonzavoda z najsodobnejšimi tanki najprej oborožiti lastne oborožene sile – Rusko vojsko. Rusija pa bi rada v prihodnosti izvažala tanke T-14 armata predvsem z vidika gospodarstva (zaslužka).

Potencialni kupci za novo armato so predvsem države z velikimi obrambnimi proračuni, kot so Kitajska, Indija, Saudska Arabija, Združeni arabski emirati in Katar, je dejal Siyenko ter dodal: “Seveda, obstaja interes tudi iz Evrope.”

Že pred tem je ruski minister za trgovino in industrijo Denis Manturov dejal, da je Rusija pripravljena na pogovore s svojimi tujimi partnerji o morebitnem nakupu tankov T-14 armata, vendar šele po letu 2020, ko bo Uralvagonzavod dobavil vse tanke v okviru programa državne oborožitve. Ruska vojska naj bi med leti 2015 in 2020 dobila (naročila) kar 2.300 tankov armata, vendar se že pojavljajo namigovanja, da bodo v tem času zaradi embarga Zahoda težko izdelali toliko tankov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: Ruski tank T-14 armata na RAE-2015

Povezani članki