Rusija razvija laserski top na podvozju protiletalskega sistema buk

by Urednik

RUSIJA V TEKMI Z ZDA PRI RAZVOJU LASERSKEGA OROŽJA

Ruski OPK (Obaedinennoy Priborostroitelynoy Korporatsii – United Instrument Manufacturing Corporation – UIMC) je na nedavnem ruskem oborožitvenem sejmu in forumu Armada 2015 (16. – 19. junij) predstavil novo lasersko orožje, ki bo lahko uničilo brezpilotna letala (UAV) in raketne izstrelke z bojnimi glavami.

Nov laserski top (imenovan tudi mikrovalovni top – SVCH pushku) zračne obrambe, ki bo imel doseg do 10 kilometrov, bodo namestili na podvozje samovoznega goseničnega protiletalskega raketnega sistema srednjega dosega 9K37 buk.

Na novo razvit top bo sposoben uničiti oz. nevtralizirati elektroniko brezpilotnih letal in bojnih glav raket, je dejal predstavnik podjetja OPK, ki je del korporacije Rostec. Ruski laserski top so sredi junija 2015 predstavili na zaprtem delu oborožitvenega sejma in foruma Armada 2015 (Army 2015) v Podmovskovju. Zato fotografije novega laserskega topa še niso prišle v javnost, se je pa na spletu pojavilo nekaj računalniških konceptov novega orožja.

Predstavnik UIMC ni razkril vseh tehničnih značilnosti novega laserskega topa, vendar je omenil, da je njegov doseg deset kilometrov, da je obod delovanja 360 stopinj in bo nameščen na podvozje protiletalskega sistema 9K37 buk. Sistem poleg laserskega topa sestavljajo še super-močni generator, sistem za transmisijo koči, radarski sistem, in sistem za upravljanje ter nadzor.

Pripravil: A. Knific, foto: OPK

SORODNE NOVICE:

ARMADA 2015 – ruski oborožitveni forum in sejem

V Podmoskovju so 16. junija 2015 odprli sejem »Armada 2015«, ki je zamišljen kot široka platforma za razprave o načrtih razvoja ruske vojaške industrije in prikaz najsodobnejše vojaške tehnike.

Revija Obramba, junij 2015

3 UVODNIK 4 INTERVJU: BRIGADIR ROMAN URBANČ, POVELJNIK 1. BRIGADE SV – Povprečje ni dovolj 8 NEPTUNOV…

VIDEO: Ameriška mornarica v Perzijskem zalivu testira laserski top LaWS

Ameriška mornarica je v letu 2013 predstavila novo ladijsko lasersko orožje LaWS (Laser Weapon System) in takrat napovedala napotitev na Bližnji vzhod v bližino Irana v letu 2014.

Kitajci razvili laserski sistem za uničevanje brezpilotnih letalnikov

Kitajska akademija za inženirsko fiziko je razvila zelo natančen laserski oborožitveni sistem, ki lahko sestreli lahka brezpilotna letala na nizki nadmorski višini.

Povezani članki