Rusija se oborožuje in modernizira vojaške sile

by Urednik

RUSKA VOJSKA V ZADNJIH LETIH POSODOBILA ŽE POLOVICO SVOJIH SIL

Ruski obrambni minister Sergej Shoigu je konec oktobra 2016 izjavil, da je Ruska federacija že posodobila polovico svoje oborožitve. Po ukazu predsednika Putina, naj bi do leta 2020 posodobili 70 odstotkov oborožitve. Vendar pa po mnenju ruskih vojaških analitikov za varnost države ni dovolj le kupovati novo orožje in oborožitvene sisteme ter opremo, potrebna je tudi posodobitev vojaškoindustrijskih podjetij, pri čemer pa naj bi Rusija zaostajala.

V prejšnjih mesecih je Ruska vojska dobila prvi divizion raketnih sistemov zračne obrambe buk-M3 (9K317M). Gre za enega najpomembnejših oborožitvenih sistemov, ki so ga v zadnjem času dobile ruske enote. Buk-M3 je povsem nov sistem enakih dimenzij, kot predhodni, zatrjujejo pri proizvajalcu, koncernu Almaz-Antej. Glavna odlika tega sistema naj bi bila v tem, da lahko rakete naložijo v lanserje, kakršne uporabljajo sistemi S-300. Te kontejnerje uporabljajo tako za transport raket kot za lansiranje. Z novimi konstruktorskimi rešitvami lahko izstrelijo rakete proti ciljem v zraku iz 12 lanserjev v obliki valja že 20 sekund po zaustavitvi vozila, ki nosi sistem. Rakete zračno-obrambnega sistema buk-M3 so namenjene uničevanju nasprotnikovih raket in letal na razdaljah do 70 km. Predhodni sistem buk je omogočal uničevanje ciljev v zraku le do 15 km. Buk-M3 lahko strelja tudi cilje na vodi in na kopnem, ki jih zajamejo radarji, torej ga lahko uporabljajo tudi kot taktično orožje z vodenimi raketami in ne zgolj kot obrambno orožje.

Poleg omenjenega sistema buk-M3 je Ruska vojska v zadnjih mesecih dobila še vrsto obrambnih sistemov:

  • dva polkovna kompleta protizračnih obrambnih sistemov S-400 in šesti bojnih vozil pancir-S;
  • obalne raketne sisteme bal in bastion (enote zahodnega okrožja);
  • dva diviziona protizračnih obrambnih sistemov buk-M2
  • tri medcelinske balistične rakete;
  • 100 manevrirnih raket kalibr in protiraketnih sistemov oniks za ladje in podmornice RF.

Večino te oborožitve je Ruska vojska prikazala na septembrskem vojaškem forumu “Vojska 2016” v Podmoskovju, v okviru katerega so pripravili tudi demonstracijo teh sistemov.

Težave v procesu posodabljanja oborožitve

Program posodobitve in razvoja oboroženih sil Ruske federacije so ovrednotili na 22 bilijonov rubljev (343 milijarde dolarjev) bo po napovedih popolnoma zagotovil varnost države, ko bo leta 2022 uresničen. Do takrat pa bodo morali, je v intervjuju za Rusko reč izjavil bivši načelnik Glavnega štaba strateških raketnih enot RF, zdaj pa svetovalec poveljnika generalpodpolkovnik Viktor Yesin. Kot pravi, načrt posodobitve vojaškoindustrijskega sektorja, v katerega so vložili 3 bilijone rubljev (48 milijard dolarjev) ni bil uresničen. Vzrok za to naj bi bile posledice sankcij proti Rusiji in padca gospodarske rasti. V vojaškoindustrijskih kompleksih večinoma niso uspeli uresničiti procesa zamenjave uvoženih sestavnih delov in sklopov z domačimi proizvodi. Ključni problem vojaško-industrijskega sektorja je prav v dejstvu, da še v nekaj prihodnjih letih ne bo sposoben nadomestiti uvoženih delov z domačimi proizvodi v celi vrsti ključnih smeri proizvodnje. Po Yesinovih besedah je eno posodobiti podjetje, nekaj povsem drugega pa iz nič ustvariti obrate za proizvodnjo. Ruska industrija naj bi šele v letu 2018 lahko proizvajala motorje za ladje in letala, ki so jih do sedaj uvažali. Še vedno pa obstaja vrsta elektronskih sistemov za te motorje, ki jih Rusija še ne more začeti samostojno proizvajati v tako kratkem času.

V Rusiji so zaradi krize – kot posledice sankcij – zmanjšali financiranje vojaško-industrijskega sektorja,ta tendenca pa bi se prav lahko nadaljevala tudi še v letu 2017. Vojaškoindustrijska podjetja imajo dolgoročne pogodbe za proizvodnjo ladij, raket, letal in satelitov in pri tem ne bodo krčili sredstev. Bodo pa skrčili sredstva za nabavo vzporedne tehnike, torej za nabavo oklepnih trasnporterjev, inženirskih vozil in podobno.

Zakaj Rusija porablja denar za posodobitev vojske?

Za obrambo v Rusiji izdvajajo ogromna sredstva iz državnega proračuna. Vse to danes pripisujejo zastoju, ki je nastal v obdobju 1990 – 2000 in je proces posodobitve zdaj toliko obsežnejši in dražji. Z Američani, po besedah generala Yesina lahko tekmujejo glede jedrskega orožja, v velikem zaostanku pa so kar se tiče konvencionalne oborožitve.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki