Rusija v “posebni operaciji” izgubila skoraj polovico svojih tankov

by Urednik

VELIKE IZGUBE RUSKIH TANKOVSKIH SIL V VOJNI V UKRAJINI

Rusija naj bi v specialni operaciji izgubila skoraj polovico svojih glavnih bojnih tankov. Zahodni analitiki menijo, da so v devetih mesecih od začetka operacije izgube ruskih tankovskih sil znašale 40 odstotkov bojnih vozil od njihove moči februarja lani. Takšne podatke so posredovali strokovnjaki britanskega Mednarodnega centra za strateške študije (IISS).

Ugotavljajo, da so imele ruske oborožene sile na začetku spopada 2927 enot tankovske opreme, po devetih mesecih spopada pa naj bi imeli Rusi le še 1800 tankov. Zahodni analitiki trdijo, da je izguba ruskih tankov, ki se najbolj aktivno uporabljajo v konfliktu v Ukrajini, dosegla polovico. Zaradi tega, pravijo, mora Moskva uporabljati bojna vozila iz sovjetskih časov, shranjena v skladiščih.

Hkrati se je po mnenju britanskih strokovnjakov med boji povečalo število ukrajinskih tankovskih sil Na račun dobave tankov, izdelanih v ZSSR, Kijevu iz vzhodnoevropskih držav. Poleg tega, pravijo Britanci, so med konfliktom oborožene sile Ukrajine zasegle določeno količino ruske vojaške opreme, vključno s tanki.

Vodja možganskega trusta IISS John Chipman je ob povzetku študije dejal, da je posebna operacija za Rusijo “politični in vojaški neuspeh”. Po njegovem mnenju so vojaške akcije razkrile pomanjkljivosti tako v vodstvu oboroženih sil Ruske federacije kot v oborožitvi ruske vojske.

Pripravil: B. Knific, foto: Twitter Ukraine Weapons Tracker

Povezani članki