Rusija z novimi medcelinskimi balističnimi raketami v tekmo z ZDA

by Urednik

Rusija z novimi medcelinskimi balističnimi raketami v tekmo z ZDA
Medtem ko ZDA vzpostavljajo globalni sistem raketne obrambe-raketni ščit, se Rusija pripravlja na temeljito prenovo svoje strateške raketne oborožitve. To kaže nato, da so se v Ruski vojski in vojaški industriji odločili za razvoj sistemov, ki bodo omogočili premagovanje ameriškega sistema raketne obrambe. Delo poteka istočasno na dveh strateških raketah iz različnih razredov.

Po besedah poveljnika strateških raketnih ruskih sil Sergeja Karakayeva bodo to težke 100-tonske medcelinske balistične rakete (ICBM) na tekoče gorivo, ki bodo nadomestile svetovno najbolj zmogljive rakete R-36M2 (NATO: SS-18 satan) in medcelinske balistične rakete(ICBM) na trdo gorivo, ki naj bi nadomestile peto generacijo sistemov yars (RS-24 in topol-M).

“Ker medcelinske balistične rakete (ICBM) na trdo gorivo ne omogočajo premagovanja ameriškega sistema raketne obrambe, bo potrebno razviti težke medcelinske balistične rakete (ICBM) na tekoče gorivo za izvedbo te naloge. Tako bomo oblikovali nejedrske rakete visoke natančnosti in strateško orožje s praktično globalnim obsegom, razen če ZDA opustijo svoj program, “je dejal Karakayev.
To pomeni konec razprave o tem, ali ruske strateške raketne sile potrebujejo težke rakete na tekoče pogonsko gorivo.

Rusija je izvedla obsežno posodobitev družine raket topol v 90-ih, po letu 1990 pa začela uporabljati še rakete topol-M (NATO: SS-27) in mobilne rakete topol-M2. Z zadnjo generacijo sistemov (RS-24 in topol-M) se bo postopno nadomeščalo razgradnjo prve generacije raket na trdo gorivo.

Rakete na tekoče gorivo pa še vedno predstavljajo hrbtenico strateških sil odvračanja – raketi UR-100N (NATO: SS-19 stiletto) in Р-36M2 (NATO: SS-18 satan). Ti sistemi pa so zastareli in jih bo potrebno zamenjati v naslednjih nekaj letih.

Ruski obrambni odbor ocenjuje, da imajo lahko Ruske sile v svojem arzenalu 100-105 novih medcelinskih balističnih raket (RS-24 in topol-M) že do leta 2015. Pri tem poudarjajo, da rakete Topol-M lahko nosijo eno bojno glavo in RS-24 pa 3, kar bi skupaj pomenilo 110-115 konic. Na drugi strani pa ZDA načrtujejo, da se namesti 900 balističnih prestreznih izstrelkov po vsem svetu do leta 2015.

ZDA so leta 2001 preklicale svoj podpis v pogodbi iz leta 1972, Pogodba o boju proti širjenju balističnih izstrelkov, zato niso več omejeni z vsemi omejitvami količine in kakovosti takšnih sredstev. Karakayev je poudaril tudi možnost, da Amerika namestitev protiraketno obrambo v vesolju.

medcelinska-balisticna-raketa-RS-24-jars

Rusija razvija novo balistično raketo dolgega dosega

Projekt je v javnosti prvi oznanil poveljnik ruskih raketnih sil, general Sergej Karakajev. Kot poročajo ruski mediji, je Karakajev povedal, da so izvedli že nekaj izstrelitev prototipov rakete in da so “na pravi poti”. Zadnji tak poskus so izvedli 24. oktobra 2012 na izstrelišču Kapustin Jar v astrahanskem okrožju v južnem delu Rusije. Izstrelek je zadel maketo cilja, postavljeno v Sai-Šaganu v sosedstvu Kazahstana.

Karakajev povezuje izstrelitev nove rakete na trdo gorivo z ameriško namero o namestitvi protiraketnega obrambnega sistema v srednji Evropi, ki že dolgo jezi Moskvo. Kot pravi Karakajev, bo imela nova raketa z natančno vodljivo bojno konico s konvencionalnim polnjenjem praktično globalni doseg. Stotonska raketa naj bi presegala vse sedanje protiraketne obrambne sisteme.

NATO je že aktiviral prvo stopnjo protiraketnega ščita, je Karakajev izjavil ruski agenciji ITAR-TASS: “Zatrdili so nam, da je ščit namenjen proti raketnim grožnjam iz Irana, slednji pa takih raket nima, v svojem arzenalu jih ima samo Rusija!”

Z novo raketo bodo Rusi nadomestili raketi zadnji generacije RAS-24 jars (SS-29) in topol-M (RT-2UTTKh – SS-27). Kot trdijo analitiki, se Rusi bojijo, da bodo njihove balistične rakete, ki izvirajo še iz obdobja Sovjetske zveze, po vzpostavitvi raketnega ščita v Evropi leta 2018 postale neučinkovite. Rusija občasno preizkusno izstreljujejo rakete dolgega dosega, običajno iz severozahodnega dela države – iz okrožja Kamčatke proti Tihemu oceanu do okoli 6000 km proti vzhodu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Rusija z novo medcelinsko balistično raketo do leta 2018

– 4. september 2012

Rusija bo naredila novo težko medcelinsko balističnoraketo(ICBM) do leta 2018, je včeraj dejal poveljnikstrateških sil Sergej Karakayev. “Gradnja rakete je v teku,” je dejal. “Dokončana bo do leta 2018.” Nova raketa naj bi nadomestila raketo R-36m2 Voyevoda (NATO ime SS-18Satan).

Karakayev je dejal, da bo imela nova  medcelinskabalistična raketa na tekoče gorivo vzletno maso okoli 100ton z boljšim vzletnim razmerjem med težo in potiskom kot pri projektilih s trdim gorivom. Do sedaj so imeli vsinedavnih projekti medcelinskih balističnih raket v Rusiji(bulava, topol-M in yars) pogon na trdo gorivo.

Povezani članki