Ruske padalske desantne enote z novim oklepnikom toros 4×4

by Urednik

RUSKO LAHKO OKLEPNO VOZILO TOROS 4X4 ŽE V UPORABI

Ruske padalske desantne enote (VDV) so v oborožitev prejele nova lahka oklepna vozila toros 4×4, ki so jih pred dnevi prvič pokazali na praznovanju Dneva padalcev v parku Patriot v bližini Moskve.

Desantno oklepno vozilo toros 4×4 sta razvili ruski podjetji INTRALL in UAMZ za potrebe oboroženih sil, policije, varnostnih in reševalnih služb.

Z bojno maso 6,8 tone oklepno vozilo toros 4×4, ki so ga nedavno predstavile Ruske padalske desantne enote (VDV), vključuje številne izboljšave v primerjavi s prejšnjimi različicami. Ima boljšo oklepno zaščito pred izstrelki malega kalibra in drobci granat. Po mnenju razvijalcev vozilo ustreza 3. stopnji zaščite pred izstrelki malega kalibra in 2. stopnji protiminske zaščite po standardu STANAG 4569.

Vozilo toros 4×4 so razvili na šasiji oklepnika BTR-60, v njem pa se lahko prevaža 10 vojakov (od tega 2 člana posadke). V dolžino meri 5,13 m, v širino 2,45 m in v višino 2,36 m. Poganja ga 4,7-litrski turbodizelski motor z izhodno močjo 136 KM in 460 Nm navora (pri 2200 vrtljajih/min), ki mu zagotavlja maksimalno hitrost 85 km/h na cesti, s polnim rezervoarjem pa lahko prevozi do 1000 km.

Oklepno vozilo toros 4×4 je lahko je oboroženo z mitraljezom ali avtomatskim bombometom. Zaradi modularne zasnove je vozilo lahko namenjeno za številne naloge – izvidovanje, poveljevanje, reševanje, elektronsko bojevanje,…

Pripravil: A. Knific

Povezani članki