Ruski samovozni topi 2S7M malka uničevali cilje na razdalji 50 km

by Urednik

RUSI RAZVIJAJO GRANATE “DOLGEGA DOSEGA”

Ruska artilerija je na vojaškem poligonu Trekhrechye v regiji Amur streljala s samovoznimi topovi 2S7M malka 203 mm in uničevala cilje (tarče) na različnih razdaljah, oddaljene tudi do 50 kilometrov, so sporočili iz Vzhodnega vojaškega distrikta Ruske vojske.

Na vojaški vaji je sodelovalo približno tisoč pripadnikov artilerijskih sil Ruske vojske. Po scenariju je rusko topništvo s samovoznimi topovi 2S7M malka 203mm ustavilo napredovanje večjih sovražnih sil in uničilo poveljniško mesto ter težko oborožitev. Na vajah so uporabili različno strelivo in uničili 20 ciljev (tarč).

Težki samovozni top 2S7M malka je nadgrajena različica sovjetske havbice 2S7 pion, ima pa večjo hitrost streljanja – pion 1,5 granate/min, malka pa 2,5 granate/min. Havbica tehta 46 t, posadka pa sestavlja sedem vojakov.

Ruski znanstveno-raziskovalni oddelek VGTU Voemeh razvija tudi nove granate, ki bi povečale učinkoviti domet artilerijskega orožja 2S7 pion in 2S7M malka na več kot 70 km. To bo omogočil (pomožni) raketni motor. Ko bo granata zapustila cev topa in dosegla določeno višino ter hitrost, se bo vključil raketni motor, ki bo dal še dodatno hitrost in stabilnost projektilu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki