Rusko in ameriško orožje na Balkanu

by Urednik

HRVAŠKA KUPUJE AMERIŠKO, SRBIJA PA RUSKO OROŽJE

Že nekaj dni polni polemika o hrvaških in srbskih nabavah orožja strani vseh medijev teh dveh držav, ki se je še bolj razvnela po obisku namestnika ruskega premierja Dimitrija Rogozina v v Boegradu.

Srbija je “vroča” tudi v ruskih medijih, potem ko so “izgubili” (vsaj iz svojega vplivnega območja) Črno Goro, ki “hiti” proti Natu in zahodnim političnim povezavam. Tako ruski gospodarski dnevnik Kommersant navaja, da je Srbija zainteresirana, da v odgovor na hrvaške načrte nabave orožja v ZDA (taktične rakete MGM-140 ATacMS), kupi ruske sisteme zračne obrambe top, pancir in buk ter lovce MiG-29.

Dejstvo, da je Ministrstvo za obrambo Srbije predalo Zvezni službi za vojaško-tehnično sodelovanje (FSVTS) spisek oborožitve, ki bi ga želelo nabaviti, je postalo jasno šele po obisku Rogozina v Beogradu. Viri iz srbske prestolnice navajajo, da je Beograd naslovil na Moskvo prošnjo za nakup sistemov zračne obrambe, potem ko se je izvedelo, da namerava Zagreb kupiti ameriške taktične rakete MGM-140 ATacMS. Srbsko vojaško vodstvo je namreč mnenja, da bi ta hrvaški nakup bistveno spremenil razmerje sil v regiji (ob tem, da se Hrvaška kar sposobno opremlja s sodobno bojno tehniko in sredstvi: nad 200 vozil MRAP – ameriška donacija, zatem nad 100 oklepnikov Patria AMV, modernizirali so 12 lovcev MiG-21….). Tako naj bi bili po mnenju Rogozina Srbi prisiljeni nasloviti Rusiji prošnjo za pomoč. Srbija ne bo popuščala, srbski predsednik Tomislav Nikolić pa pravi: “… ne nameravamo se vojskovati s  Hrvaško, saj bi bila to nesmiselna vojna Srbije proti Natu.”

Raketni sistem MGM-140 ATACMSMGM-140 ATacMS – Army Tactical Missile System je raketni sistem zemlja-zemlja (ali površina-površina), ki ga proizvaja ameriški Lockheed Martin. Doseg tega sistema je po navedbah proizvajalca 300  km, raketa je dolga 4 m in ima premer 61 cm. ATACMS izstreljujejo iz večcevnega raketometa (M270 MLRS in HIMARS).
Američani so raketne sisteme MGM-140 ATacMS prvič uporabili v operaciji Puščavski vihar, ko so izstrelili 32 raket, že v naslednji iraški operaciji – Iraqui Freedom – pa so izstrelili 450 raket. Do prejšnjega leta so v bojih izstrelili 540 raket ATacMS. V letu 2007 so v kopenskih enotah Ameriške vojske prenehali s programom zaradi visoke cene in izstreljenih raket niso več nadomeščali.  Preostale sisteme bodo (leta 2018) delno posodobili v okviru projekta SLEP , zamenjali so pogonske sklope in navigacijski sistem, bojno konico s kasetnicami pa zamenjali s fragmentacijsko bojno konico in jih opremili z bližinskim vžigalnikom.

Lahko tudi sklepamo, kaj so srbski vojaki iskali v Rusiji: gre za sisteme zračne obrambe srednjega dosega (buk in top) ter kratkega dosega (pancir-S1). Vprašanj o dobavi protiraketnega sistema S-300 za potrebe Vojske Srbije med pogovori z Rogozinom niso postavljali, saj srbska stran za kaj takšnega nima dovolj zajetnega obrambnega proračuna. Srbski vojaki želijo svojo oborožitev okrepiti še z najsodobnejšimi izvedenkami lovcev MiG-29SMT. Trenutno imajo Srbske letalske sile le nekaj letečih lovcev MiG-29 ter že zastarelih MiG-21 (koliko je operativnih, je drugo vprašanje), ter nekaj jurišnikov orao (J-22) in šolskih dvosedih G-4 super galeb, vendar pa jih stežka vzdržuje v letečem stanju. Kot trdijo ruski viri,naj bi se Ruska federacija in Srbija sporazumeli za dobavo nekaj rabljenih lovcev MiG-29, kar bi bilo ceneje ter tudi hitreje za Srbijo.

Čeprav ni bilo konkretno rečenega –  in še manj potrjenega – glede nakupov Srbije v Rusiji prav nič, pa je svetovalec ameriškega predsednika za zunanjo politiko Ben Rhodes že pohitel z izjavo, da naj se regije ne vpletale v igro ZDA in Rusije v “maniri hladne vojne” ter poudaril, da morajo balkanske države same odločati o svoji prihodnosti, pa tudi o članstvu v zvezi NATO.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Bo EU prepovedala vse orožje na videz podobno avtomatskemu?

Nov, še bolj drakonski predlog evropske orožne direktive, ki ga je le nekaj dni po pariških terorističnih napadih predlagala evropska komisija, predvideva popolno prepoved vsega orožja, ki je le na videz podobno avtomatskemu.

NOVO: Revija Obramba – Sodobne vojaške puške

V začetku novembra 2015 izide posebna izdaja Revije Obramba z naslovom SODODBNE VOJAŠKE PUŠKE avtorja Momirja Vukčevića, našega dolgoletnega sodelavca, poznavalca, zbiralca in ljubitelja strelnega orožja od začetkov vse do današnjih dni.

Povezani članki