Savdska Arabija bo kupila 30 oklepnih vozil dingo 2

by Urednik

SAVDSKA ARABIJA KUPUJE NEMŠKA OKLEPNA VOZILA

Savdska Arabija bo od Nemčije kupila 30 oklepnih vozil dingo 2 4×4 v vrednosti okoli 132 milijonov USD, nemška vlada pa je že dala zeleno luč, poroča nemški časopis Bild.

Kot naj bi izvedeli od virov v nemški vladi, naj bi Savdska Arabija sčasoma kupila do 100 oklepnih vozil dingo 2.Zanimivo je, da je nemška kanclerka Angela Merkel že v oktobru izjavila, da je v interesu Nemčije, da “omogoči partnerjem sredstva za učinkovito posredovanje za ohranitev ali ponovno vzpostavitev varnosti in miru v svojih regijah.”

Nemci oklepno vozilo dingo 2 hvalijo kot “najvarnejše in najboljše zaščiteno vozilo s kolesi v svojem razredu”. Transportno oklepno vozilo dingo 2 je namenjeno prevozu do osmih vojakov pehote, oboroženo pa je z mitraljezom Rheinmetall MG3 kalibra 7.62 mm, ki je nameščen na strehi vozila in daljinsko upravljan. Vozilo je opremljeno tudi s sistemom za jedrsko, biološko in kemično zaščito. Oklepna transportna vozila dingo 2 uporabljajo Nemčija (288), Belgija (220), Luksenburg(48), Avstrija (35), Češka (21) in Norveška (20).

Po poročanji nemških medijev, se Savdska Arabija zanima tudi za nakup nekaj sto oklepnih bojnih vozil boxer, kakor tudi za 270 nemških tankov leopard 2, za katere naj bi nemška vlada že dala soglasje v letu 2011.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Nemško oklepno transortno vozilo dingo 2

Povezani članki