Savdska Arabija zamrznila financiranje orožja za Libanonsko vojsko

by Urednik

SPOR MED IRANOM IN SAVDSKO ARABIJO VPLIVA NA OBOROŽEVANJE LIBANONSKE VOJSKE

Savdska Arabija je začasno prekinila financiranje vojaške pomoči libanonskim oboroženim silam v višini treh milijard USD, razlog pa naj bi se skrival v protestu proti Iranu, ki podpira libanonsko (šiitsko) organizacijo Hezbolah.

Napetosti med sunitsko Savdsko Arabijo in šiitskim Iranom so se v zadnjem času povečale, še posebej po tem, ko so Savdijci 2. januarja 2016 usmrtili uglednega šiitskega klerika šejka Nimra Al Nimra, ki je užival visoko spoštovanje med muslimani.

Savdska vlada je namenila Libanonski vojski za 3 milijarde dolarjev vojaške pomoči, predvsem za orožje francoskega porekla – 100 oklepnih vozil sherpa light 4×4 in 100 VAB MK3 6×6, 24 samovoznih havbic caesar 155 mm, 7 helikopterjev H215M cougar, 3 hitre bojne čolne CMN combattante FS 56 in 6 lahkih oklepnih vozil VBL z raketnim sistemom mistral (zemlja-zrak), 48 prenosnih protioklepnih raketnih sistemom milan (o tem smo poročali v novički: Libanonska vojska bo dobila več kot 200 francoskih oklepnikov).

Ob tem naj bi Libanon dobil še 6 brazilskih trenažnih letal Embraer A-29A super tucano (naročeni novembra 2016), v svoji oborožitvi pa že ima ameriške vlečne havbice M198 155mm in lahka oklepna vozila humvee.

Hezbolah je libanonska politična in paravojaška organizacija, ki zastopa predvsem šiite na jugu Libanona. V arabskem in islamskem svetu ter tudi v nekaterih članicah Evropske unije Hezbolah smatrajo za legitimno šiitsko politično stranko, medtem ko jo v Izraelu in večini zahodnih držav na čelu z ZDA smatrajo za islamistično in teroristično organizacijo. Hezbolah je nastal med libanonsko državljansko vojno, v kateri sta bila vključena Sirija in Izrael, ki je svoje vojake iz Libanona umaknil leta 2000. Spori in napadi med Izraelom ter Hezbolahom še vedno potekajo. Hezbolah tesno sodeluje z iranskimi oblastmi (šiiti), ki jim dobavljajo tudi orožje. Hezbolah ima svoje predstavnike tudi v libanonskem parlamentu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki