Se bo saga o tanku T-14 armata končala in bo postal operativen?

by Urednik

RUSKA VOJSKA (NESTRPNO) PRIČAKUJE NAJNOVEJŠE TANKE ARMATA

Sloviti ruski glavni bojni tank T-14 armata (čeprav še ni bil v rabi) je bil pred časom že predmet posmeha, ko se je pokvaril med parado na Rdečem trgu, zdaj pa je vse bližje operativni rabi.

Po zadnjih izjavah visokih častnikov in vojaških voditeljev Ruske federacije, je konstrukcijski proces tanka T-14 armata pred zaključkom in po pričakovanjih se bo Ruska vojska opremila z desetinami, če ne celo stotinami teh tankov.

Konstrukcijska dela visokotehnološkega glavnega bojnega tanka T-14 armata so trajala kar nekaj let in kljub drugačni zagotovilom jih v ruski vojski še ni. Omeniti je vredno, da so osnovni model (koncept) armate prikazali že v juliju 2012. Konstrukcijsko fazo je spremljala vrsta težav, po zadnjih vesteh in izjavah sodeč pa se ta proces zaključuje. Sredi februarja je namreč proizvajalec Uralvagonzavod (UVZ) začel s preizkušanjem tanka T-14 na testnem poligonu v Nižnem Tagilu. Preizkušali so tudi natančnost streljanja.

Namestnik ministrskega predsednika Rusije Dimitrij Rogozin, v vladi odgovoren tudi za rusko obrambno industrijo, je izjavil, da bi lahko začeli z operativnim ocenjevanjem tanka že v letu 2019. Malce se je razlikovala izjava namestnika ruskega obrambnega ministra Jurija Borisova, ki je med obiskom UVZ ugotovil, da bo vojska s proizvajalcem podpisala večjo pogodbo o dobavi tankov T-14 armata po letu 2020, ko bodo zaključena preizkušanja. Vendar pa obstaja tudi pogodba o dobavi določenega števila tankov za šolanje in usposabljanje, saj vojaki zahtevajo dva bataljona tankov armata in en bataljon oklepnih vozil na platformi armate. Če upoštevamo, da tankovski bataljon v ruski vojski šteje 42 tankov, potem bodo v letu dni dobavili približno 80 tankov.

Ni mogoče predvidevati, ali sta/bosta Ruska vojska in vlada postavljali proizvajalcu Uralvagonzavod kakšne nove zahteve: znano pa je, da so pripravili nov oklep za tank T-14 armata, ki se razlikuje od prejšnjega. Konstruktorji UVZ tudi ne zavračajo možnosti verzije tanka T-14  brez posadke. Platformo armata bodo uporabili tudi še za konstrukcijo novega transportnega oklepnega vozila in samovozno havbico.

Pripravil: B. Knific

Povezani članki