Se je ruski tank T-14 armata pokvaril na vaji za vojaško parado ali ga skrivajo?!

by Urednik

VIDEO: PRIPRAVE RUSKE VOJSKE NA VOJAŠKO PARADO NA RDEČEM TRGU

Novi ruski skrivnostni glavni bojni tank T-14 armata naj bi se pokvaril na generalki za vojaško parado ob Dnevu zmage (letos obeležujemo 70-obletnico konca 2. svetovne vojne), poroča spletna stran Defence-blog, ki se sklicuje na neimenovan ruski vojaški vir. Obstaja pa tudi možnost, da Ruska vojska noče predhodno razkriti svojega najsodobnejšega tanka.

Vojaška parada, na kateri ruske oblasti vedno pogosteje prvič predstavijo najnovejše oborožitvene sisteme, bo na moskovskem Rdečem trgu letos potekala 9. maja. Na njej bodo letos predstavili novi glavni bojni tank T-14 armata, oklepni vozili BMPT T-15 in kurganec-25, ki so ju razvili na osnovi podvozja armata, kakor tudi kolesno oklepno vozilo bumerang 8×8.

Po besedah neimenovanega ruskega vojaškega vira, naj bi med vajo zaznali tehnične težave pri krmilnem sistemu novega tanka T-14 armata, menda pri sistemih za prenos motorne moči in v menjalniku. Vendar pa naj te težave ne bi bile kritične. Tank armato, ki tehta okoli 50 ton, poganja motor s plinsko turbino, ki razvije 1500 konjskih moči.

Videoposnetek generalke za rusko vojaško parado ob Dnevu zmage

Zanimivo je dejstvo, da sta bila na vaji za parado prisotna oklepnika kurganets-25 in boomerang, ki bosta prav tako na paradi 9. maja doživela uradno premierno predstavitev, medtem pa tanka T-14 armate ni bilo na spregled. Obstaja možnost, da je odsotnost tanka armata na glavni vaji posledica obilice težav predvsem z zgoraj omenjeno transmisijo pogonskega sklopa. Možno pa je tudi, da bodo armato skrivali vse do konca, saj se zdi, da je bila generalka za vojaško parado delno odprta za javnost ali vsaj določene povabljence.

Pripravil: A. Knific, Filip Šeat, foto: YouTube

Povezani članki